Минулого тижня у багатьох ЗМІ вперто продовжували піарити гривню. Це вже насторожує: чи не буде зміни курсу гривні до долара у бік зміцнення нашої національної грошової одиниці? За даними журналу «The Economіst», реальна вартість долара США в Україні 2,71 гривні. Фактично гривня недооцінена на 46 відсотків. Разом з валютами країн Південно-Східної Азії вона входить у десятку найнедооціненіших валют світу. Як довго Національний банк збирається утримувати гривню в штучному коридорі 4,95—5,25 грн. за долар? До парламентських виборів — це точно. А далі?.. Фахівці стверджують, що якби не було такої штучної прив’язки НБУ, то за півроку гривня могла б зміцнитися до рівня 4,5—4,8 грн. за долар. А там, дивись, перефразувавши відомий вислів, чим «The Economіst» не жартує...

Не жартував же міністр палива і енергетики Юрій Бойко, коли «бойко» спрогнозував, що вартість російського газу для України у 2008 році зросте на 10 відсотків. Якщо нині платимо 130 доларів за тисячу кубометрів, то вже наступного року відстібатимемо 143 дол. Цікаво, чи зросте вартість газу для населення, оскільки ці потреби ми задовольняємо за рахунок власного видобутку?

Ціна на газ — це віддалена перспектива. А от стрімке подорожчання свинини і яловичини — це реалії сьогодення. Якщо на київських ринках ще два тижні тому кілограм м’яса можна було купити за 25 гривень, то сьогодні викладай 30—40 грн. Продавці м’яса на базарах підняли ціни, бо заготівельники підняли свою планку із 7 гривень до 10.

Раніше влітку м’ясо не дорожчало. Зазвичай, це було під Покрову. А цього року ситуація зовсім інша. 60 відсотків у раціоні поросяти — комбікорми, а вони різко зросли в ціні, бо маємо засушливий рік. Тож поголів’я зменшується. На селі стало невигідно утримувати поросят. Витрати великі.

До речі, минулого тижня Україна завершила збір пшениці. Намолочено 13,4 мільйона тонн, за середньої врожайності 24,5 центнера з гектара. Торік було зібрано 13,9 мільйона. Як бачимо, різниця невеличка. Невже вплив посухи перебільшено? Ні. Торік врожайність пшениці була вища — 27 центнерів, а цього року площі під пшеницю були більші. От і маємо, те, що маємо. І катастрофи, слава Богу, немає.

Минулого тижня ріелтори почали підвищувати ціни на оренду квартир. Не дивно: студенти і їхні батьки готуються до навчального року. Можливо, сьогодні це ще штучне підвищення, але з наближенням вересня все стане у свої рамки. У столиці, приміром, вартість оренди залежить від багатьох чинників — району, ремонту, забезпеченістю побутовою технікою, наближеності до метро, транспортної розв’язки тощо. Так, однокімнатна квартира далеко від метро коштує близько 400 доларів за місяць, а поруч станції метрополітену — 450—600 доларів.

За минулий тиждень побільшало, зокрема у столиці, АЗС, які почали продавати ходовий А-95 за ціною більше ніж 4,60 гривні. А ми ж пам’ятаємо, уряд запевнив, що до жовтня ця планка буде непорушна. Її збито. Мабуть, у США відпускники потягнулися з морів по домівках. Бо кілька місяців тому (цілком серйозно) зростання цін на наших АЗС пояснювали великим попитом на бензин у Америці. Мовляв, тамтешнє населення масово вирушило відпочивати на власних авто. Тепер, схоже, американці починають масово повертатися. Вони відпочивають, а ми... потерпаємо. Де ж справедливість?