На XІІІ з’їзді Соціалістичної партії оголошено першу п’ятірку виборчого списку. До неї увійшли Олександр Мороз, Василь Цушко, Володимир Бойко, Валентина Семенюк та Станіслав Ніколаєнко. Всього у ньому значиться 316 кандидатів у депутати. Далі у переліку — Михайло Мельничук, Іван Бокий, Сергій Червонописький, Олексій Малиновський, Степан Бульба... У списку немає Андрія Деркача та Миколи Мельниченка. З приводу останнього Олександр Мороз зауважив, що «питання його включення розглядалося в комплексному варіанті й було підтримано київською обласною організацією. Але політрада, обговоривши плюси й мінуси цього питання, вирішила, що включення Миколи Мельниченка до списку буде демонструвати певні важливі тези, але й свідчитиме, що в Соцпартії немає нових ідей».

Олександр Мороз також повідомив, що виборчий бюджет СПУ становить близько 30 мільйонів гривень. І наголосив на недоцільності проведення виборів. «Треба бути готовими й до гіршого варіанта», — сказав Олександр Мороз, звертаючись до учасників з’їзду.

****

Із виборчим списком також визначилися і в Блоці Юлії Тимошенко. Його очолює сама лідерка, за нею йдуть Олександр Турчинов, Микола Томенко, Йосип Вінський, Андрій Шевченко, Віктор Пинзеник, Григорій Омельченко, Віталій Курило, Микола Петрук, Євген Корнійчук.

Загалом до переліку бютівців, котрі братимуть участь у цих політичних перегонах, включено «людей, які витримали тиск у парламенті, не продалися за гроші й посади», запевнила Юлія Тимошенко.

До речі, за список, який Олександр Турчинов зачитував без номерів на з’їзді, голосували на слух. Згідно з угодою між учасниками БЮТ, «Батьківщина» отримала 350 місць, УСДП і ПРП — по 50. Делегати також ухвалили рішення, яке дозволяє виключати зі списку кандидатів у депутати. Це повноваження поки що належить раді БЮТ, а після оголошення результатів виборів воно буде надано міжпартійному з’їзду БЮТ.

Свій з’їзд БЮТ вирішив не закривати, щоб знову зібратися у разі потреби.

****

Від Партії регіонів на позачергових парламентських виборах буде представлено 450 кандидатів у депутати. У першій п’ятірці, яку затвердив Х з’їзд, — Віктор Янукович, Раїса Богатирьова, Тарас Чорновіл, Інна Богословська та Нестор Шуфрич. Далі — Микола Азаров, Рінат Ахметов, Олександр Єфремов, Юхим Звягільский і Борис Колесников. Значаться у списку також Анатолій Кінах, Сергій Головатий та Олександр Кузьмук.

Присутній на з’їзді перший Президент України Леонід Кравчук розкритикував нинішнього главу держави за те, що той дозволив головам обласних адміністрацій очолювати виборчі штаби «Нашої України».

****

Новим лідером Партії промисловців і підприємців на Х з’їзді обрано Людмилу Денисюк. Нині вона працює заступником глави Київської міськдержадміністрації з питань підприємництва. Її кандидатуру вніс колишній лідер партії Анатолій Кінах, заявивши, що ПППУ бере участь у виборах «через включення представників у список Партії регіонів», що наближена до промисловців «за програмними основами». Делегати з’їзду дали дозвіл на призупинення членства в ПППУ тим, хто був включений кандидатами у виборчий список Партії регіонів. Вони також вирішили не закривати з’їзд.

****

Республіканська партія прийняла рішення про відмову від самостійної участі у позачергових парламентських виборах. VІ з’їзд рекомендував членам організації підтримати передвиборну програму та список Партії регіонів. Умови, на яких український політикум входить у виборчу кампанію, на думку голови РПУ Юрія Бойка, надзвичайно жорсткі, а народ у більшості налаштований голосувати за ті політичні сили, які вже мають парламентське представництво. Тож Республіканська партія розпочала процес об’єднання з Партією регіонів.

****

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» йде на дострокові вибори до Верховної Ради самостійно. XVІІІ з’їзд теж затвердив виборчий список, який очолює Олег Тягнибок. Після нього кінорежисер Юрій Іллєнко, народний артист Богдан Бенюк, фітотерапевт Наталя Зубицька, завідувачка кафедри Львівської політехніки Ірина Фаріон та керівник центру Національного відродження імені Степана Бандери Олександр Сич.

— Ми подаємо на реєстрацію до ЦВК ту саму програму «Захисту українців», з якою йшли на вибори торік, —наголошує лідер «Свободи». — Щоправда, її збільшено на десять підрозділів. Зокрема, це стосується соціальної політики, реформування освіти, медицини, села тощо.

****

А Народно-демократична партія вирішила створити «Блок Людмили Супрун» для участі у цьогорічних політичних перегонах. Таке рішення ухвалене на другому етапі XІІ з’їзду партії. За словами Людмили Супрун, НДП провела переговори про входження до цього блоку практично з усіма непарламентськими партіями.

— 17 партій виявили бажання приєднатися до нашого блоку, — запевняє політик. Протягом найближчих днів політичні сили проведуть з’їзди.