У Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації перебуває на розгляді законопроект «Про захист професійної діяльності журналістів», поданий Кабінетом Міністрів, а розроблений Державним комітетом телебачення і радіомовлення у рамках виконання Плану дій «Україна—ЄС».

Проект закону складається з п’яти розділів та 21 статті. Він визначає основні напрями та принципи професійної діяльності журналіста; журналістські права, свободи та обов’язки; гарантії професійної діяльності журналістів; порядок акредитації журналістів; саморегулювання у сфері професійної діяльності журналістів; міжнародне співробітництво.

Зокрема, у статті про права та свободи журналіста йдеться, що журналіст під час провадження професійної діяльності має право: вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію, безперешкодно одержувати інформацію від будь-якого не забороненого законом джерела, купувати та використовувати технічні пристрої, обладнання і матеріали, необхідні для забезпечення його професійної діяльності, запитувати усну, письмову інформацію про діяльність органів законодавчої, виконавчої і судової влади, органів місцевого самоврядування тощо. У законопроекті також пропонується надати журналістам право не повідомляти про джерело інформації, за винятком випадків, коли така інформація обнародується за рішенням суду. Або відмовитися від виконання доручення редакції, якщо воно суперечить законодавству чи журналістській етиці. І така відмова не може бути підставою для розірвання власником (засновником) ЗМІ трудової угоди з журналістом.

У розділі «Гарантії професійної діяльності журналістів» окремими статтями виписано державні гарантії, порядок акредитації, права та обов’язки акредитованих журналістів, право на соціальний захист. Зокрема, передбачається гарантувати журналістам право на охорону праці, одержання пільг та компенсації за роботу у важких та шкідливих умовах, на медичний огляд, соціальне страхування, проведення всебічного розслідування внаслідок настання нещасних випадків, смерті чи заподіяння шкоди здоров’ю під час виконання професійних обов’язків тощо. Пропонується надати журналістам право на щорічну відпустку тривалістю 36 календарних днів та санаторно-курортне лікування за рахунок власників (засновників) ЗМІ. А журналістам, які живуть і працюють у сільській місцевості, селищах міського типу, — право на безоплатне користування житлом, опаленням і освітленням за методикою, встановленою для надання пільг учителям та працівникам культури, які проживають на селі.

У законопроекті також врегульовано особливості соціального захисту журналістів, які працюють у редакціях державних і комунальних ЗМІ. Зокрема, при нарахуванні журналістам у таких редакціях зарплати та пенсії застосовуються норми та методика, як і в державних службовців. Особам, які мають страховий стаж для чоловіків не менше 25 років, для жінок не менше 20 років, у тому числі не менше 20 років стажу роботи на посадах журналістів державних та комунальних ЗМІ, пенсія призначатиметься за нормами закону «Про державну службу» незалежно від місця роботи на час досягнення пенсійного віку.

Окрему статтю законопроекту присвячено цензурі. Зокрема, йдеться про заборону контролю за змістом інформації, неприпустимість накладення заборони на розповсюдження повідомлень, статей, програм, передач, фотоілюстрацій з боку посадовців, вимоги попереднього узгодження повідомлення (крім випадків, коли таку вимогу ставить автор або особа, яка дає інтерв’ю).