У столичній книжковій кав’ярні «Бабуїн» молода українська письменниця Оксана Стазі (на знімку) презентувала книжку «Нам з Сергійком добре гратись, спілкуватись і навчатись», яка вийшла українською і російською мовами, — першу із серії оповідань для найменшеньких.

Автор, знайомлячи майбутніх читачів зі своїм героєм, пише: «Сергійко ще маленький, як і ти. Ви будете підростати разом, поки батьки читатимуть тобі книгу. Ти будеш дізнаватися щось нове й цікаве разом з Сергійком, і твої тато й мама скажуть тобі: «Ах, яка в нас розумна дитина!» І справді: кожна сторінка відкриває малюкам невідомий світ життя, в якому вони роблять перші кроки. Якого кольору оченята, що в дитини на повіках, навіщо їй рученята, ніжки, чому вода мокра, а сніг холодний, навіщо потрібен термометр, і ще на тисячі «Чому і як?», що їх ставлять малюки татам і мамам, книжка намагається відповісти.

На перший погляд, оповідання надто буденні. Але в них — ненав’язливі підказки, як слід поводитися за столом, що робити, коли накоїв шкоди, коли потрібно подякувати чи вибачитися. Тож автор створила просту й зрозумілу азбуку життя для малюків. Після кожного оповідання — завдання з малюнками, розв’язавши які, діти краще засвоять відповіді на свої: «Чому?».

Книжку проілюструвала молода художниця Юлія Поліщук. Її малюнки — прості й зрозумілі, а маленький герой, його мама й тато, дідусі й бабусі — сучасні люди, яких щодень зустрічаєш на вулицях.

Хоч книжка лише надходить у продаж, але можна пророкувати їй успіх, адже Оксана Стазі «писала» її з власних дітей. І не тільки тому. Автор — за фахом психолог і педагог. Сама Оксана мешкає у Парижі, де викладає у школі «Майстерня російської мови та культури «Апрелік», у якій навчаються діти з пострадянських республік.

Фото Петра ВДОВИЧА.