Багато які овочі нинішнього року не вродили, і ціни на них кусаються

Рекордно низький врожай моркви очікується в Україні. «Підкосила» культуру не тільки посуха, а й істотне скорочення посівних площ, що вже позначається на її ціні. На столичних базарах кілограм доходить до шести гривень. Тепер у багатьох господарствах відмовилися від вирощування моркви: торік врожай її був небувалий, і коштувала вона копійки. Фермерам було навіть невигідно збирати моркву, дехто її просто переорював. Очікують, урожай буде на 28—32 відсотки менший, ніж 2006-го. Якщо прогноз підтвердиться, він стане найнижчим за останні 5 років. Найімовірніше, Україні в новому сезоні доведеться імпортувати моркву для задоволення потреб внутрішнього ринку.

Морква, зазначає Андрій Ярмак, аналітик проекту «Агроогляд: овочі та фрукти», — така само рослина, як і всі інші. Вона потребує сприятливих погодних умов. Для більшості культур нинішнього року умови, коли на сонці до 50 градусів, назвати сприятливими не можна. А з морквою найбільші проблеми в центрі України, де мало зрошення. Без води морквина «ні туди і ні сюди». Хоча останнім часом стало дещо легше. Та й у західних регіонах цього року не так усе погано з погодою, але от площ обмаль — всі поскорочували моркву і навіть у липні продавали стару.

Їде капуста з Польщі

Поставки білокачанної із Польщі збільшилися, що привело до певного зниження середніх цін в окремих регіонах на ту, що виросла на батьківщині. Продати капусту на оптових ринках країни можна по 3—3,8 гривні за кілограм, тоді як у Польщі на оптовому ринку «Броніше» цей самий товар реалізують по 1,5-2 гривні в перерахунку на українську валюту. В такий само час торік капуста в Україні була вшестеро дешевша. Щоправда, в такому подорожчанні є і позитив. Для виробників. Тим, хто зумів одержати цього року врожай ранніх і середніх сортів, не доводиться скаржитися на низьку рентабельність її виробництва.

Лишенько цибульне

На ринок, як і раніше, надходять партії цибулі ріпчастої, вирощеної торік. Як правило, її пропонують господарства та підприємства, котрі мають у своєму розпорядженні якісні сховища. При цьому ціни на цибулю врожаю 2006-го практично на одному рівні з цибулею нового врожаю й істотно не впливають на ринкову ситуацію. В попередні роки до серпня вітчизняної ріпчастої цибулі торішнього врожаю в продажу зазвичай уже не було.

За прогнозами експертів, виробництво цибулі скоротиться на 12—15 відсотків порівняно з минулим роком, коли воно виявилося рекордним. Проте пропозиція на вітчизняному ринку буде, за попередніми оцінками, достатньою для задоволення внутрішніх потреб. Хоча слід очікувати різкого зниження експорту цибулі з України до держав ЄС за одночасного зростання постачання імпортної цибулі з Польщі до західних регіонів країни.

Повінь з томатів

Продовжують дешевшати томати. Пов’язано це з масовим надходженням на ринок ґрунтового томата з південних регіонів країни. Водночас супермаркети віддають перевагу тепличним помідорам, котрі краще транспортуються, довше зберігаються і мають ліпший товарний вигляд. За смачненьким «довгачиком» доводиться іти на ринок.

Фахівці повідомляють також про збільшення експортних поставок томатів із України. Переважно культуру відправляють до Росії. Приємно, що вітчизняних помідорів вродило так багато і вони не тільки дешевшають на внутрішньому ринку, а й «обвалили» російський.

Галина КВІТКА. (За матеріалами проекту «Агроогляд: овочі та фрукти»).