Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 4-й тур.

«Металург» (Донецьк) — «Металург» (Запоріжжя). 3:0. 2 050 глядачів. Голи: Косирін, 31, 36 (п), Гомес, 59.

«Ворскла» — «Металіст». 1:1. 6 500. Главіна, 68 — Нвоа, 87. Вилучено Ярмаша («Ворскла», 89, два попередження).

«Харків» — «Карпати». 1:0. 3 700. Гунчак, 82.

«Зоря» — «Арсенал». 3:1. 12 000. Буневчевич, 53 (п), Пуліз, 61, Бровкін, 71 — Симоненко, 11.

«Таврія» — «Кривбас». 4:3. 6 000. Гоменюк, 11, Едмар, 17, 72 (п), Ільницький, 90+2 — Костишин, 26, Мотуз, 55, 77.

«Закарпаття» — «Шахтар». 0:1. 11 650. Брандау, 81.

«Динамо» — «Дніпро». 1:3. 18 000. Ребров, 8 — Самодін, 40, 43, Воробей, 56.

«Нафтовик-Укрнафта» — «Чорноморець». 0:1. 5 300. Полтавець, 42 (п). Не реалізовано пенальті — Гігіадзе («Нафтовик-Укрнафта», 73).

На столичному динамівському стадіоні був аншлаг. За півгодини перед початком поєдинку «Динамо» з одноосібним лідером — «Дніпром» було чимало таких, хто сподівалися на зайвий квиток.

І господарі поля грали чудово — натхнено і настирно ... впродовж перших хвилин двадцяти. Тоді динамівці впіймали суперника на контратаці і забили ефектного м’яча. Оце і все позитивне, що можна сказати про дії в тій зустрічі чинного чемпіона країни. Решту часу свої умови диктували дніпропетровці, котрі виявилися справжніми молодцями. І не тому, що перемогли з переконливим рахунком. Головне те, що зіграли вони на досить пристойному рівні. І впевнено довели, що заслужено очолюють турнірну таблицю чемпіонату.

Віддали належне гостям і київські вболівальники, котрі після фінального свистка влаштували футболістам «Дніпра» овацію. До речі, ще один цікавий момент. Під кінець матчу сектор, де сиділи виключно прихильники «Дніпра», скандував «Динамо!». А великий загін динамівських фанів відповідав — «Дніпро!». Такий вияв дружби і приязні мені особисто до душі.

Динамівці весь час, окрім отого відрізку, який ми виокремили, нагадували якесь розладнане старе піаніно, на якому навіть «собачий вальс» не заграєш. Отож, група гравців, одягнена в однакову форму, діяли за системою — хто в ліс, а хто по дрова. Помилялися геть усі, особливо обороняючись.

Матч із лідером мав дати відповідь на запитання, що турбувало мільйони прихильників «Динамо»: чи випадковий отакий невдалий старт нашого суперклубу? Виявилося, що все справедливо і закономірно. З такою грою динамівці Києва в поточному сезоні можуть не тільки не здійснити задуманого на євроарені, а й залишитися наступного сезону без Ліги чемпіонів і навіть без Кубка УЄФА.

На прес-конференцію першим прийшов Олег Протасов, котрого журналісти зустріли і провели оплесками.

— У поєдинку проти такого серйозного суперника прагнули перевірити свої сили, — сказав він. — Нанаштовувалися на важкий матч, хоча знали, що в «Динамо» зараз є певні проблеми. Можу сказати, що нам удалося виконати задумане. Якщо бути об’єктивним, то у «Дніпра» моментів забити було більше. Ми задоволені і рахунком, і своєю грою. Тепер потрібно дуже уважно ставитися до наступних зустрічей із так званими «маленькими командами», у матчах з якими на їхніх полях минулого сезону ми втратили багато очок. На цих іграх нам потрібно зараз зосередитися, щоб зберегти нинішнє високе місце.

— Які завдання на стоїть перед «Дніпром»?

Прагнемо піднятися вище того місця, котре посіли в минулому чемпіонаті.

Анатолія Дем’яненка аплодисментами не частували. Але й в’їдливих запитань не ставили.

— Перші півгодини «Динамо» провело на пристойному рівні. Однак після цього пішли найгрубіші помилки в обороні, яких у матчах такого рівня припускатися недозволено. Ми попереджали футболістів, що «Дніпро» гратиме від оборони, на контратаках. Тому потрібно було особливо акуратно грати в обороні. На жаль, багато гравців нашої команди ще, напевно, живуть минулим сезоном, коли вони виграли чемпіонат, Кубок і Суперкубок України, — так прокоментував подію наставник динамівців.

— Оборонці «Дніпра» двічі вибивали м’яч із порожніх воріт. Може, не все так погано?

— Якщо команда програє, значить, погано. На тактичних заняттях ми кожному на папері розписуємо, хто з ким має грати під час стандартних положень. Та, очевидячки, цього недостатньо.

— Помилки в центрі оборони повторюються від матчу до матчу. У вас є гравці, які не помилятимуться. Або потрібно знову займатися селекцією?

— Гадаю, вся справа в психології. Я вже сказав, що деякі, напевно, ще живуть учорашнім днем. Будемо розбиратися, і карати гравців, які допускають такі «дитячі» помилки в обороні.

— Що чекає на «Динамо» у Лізі чемпіонів?

— Нам нікуди подітися. Налаштовуватимемо футболістів тільки на перемоги. Там такі помилки, яких ми оце припускалися сьогодні, ніхто нам не пробачить.

На знімку: Ребров — раз, Самодін — два, а переміг «Дніпро».

Фото Дмитра ЛАРІНА (Укрінформ).