Волонтерському руху ветеранів в Орлинівській сільраді, що в Байдарській долині поблизу Севастополя, виповнилося п’ять років.

— А починалося все з розмови з керівниками ветеранських організацій — Балаклавської районної Павла Пальчунова і нашої долини Михайла Сітка, — розповідає Орлинівський сільський голова Валерій Сендерович. — Саме в цей момент до мого кабінету зайшов народний депутат України Іван Вернидубов — приїхав звітувати перед виборцями про свою роботу. Гість уважно вислухав ветеранів, потім — мої побоювання, що важко буде раді з її скромним бюджетом хоч якось матеріально підтримати волонтерський рух. А потім сказав: «Валерію Юрійовичу, а варту уваги справу наші шановні ветерани пропонують. Треба допомогти їм в організації волонтерського руху. Я обіцяю всебічну підтримку». Так і вирішили.

Без допомоги депутата — не лише матеріальної, а й моральної (він не з одним начальником і не в одному кабінеті вів «роз’яснювальні» бесіди) — в долині не змогли б організувати на такому рівні волонтерський рух. Цифр і фактів можна наводити багато: тут для ветеранів організовані і безплатно працюють пункт вимірювання артеріального тиску і фізіотерапевтичний кабінет, у яких обслужили відповідно більше трьохсот і майже півтисячі осіб. У селах старше покоління об’єдналося в дванадцять клубів за інтересами. Волонтери за покликом серця, без нагадування і примусу відвідують своїх товаришів, цікавляться їхніми проблемами, допомагають то на городі, то дров нарубати, то по господарству. Тетяна і Віктор Калайди 2004-го і 2005-го були визнані кращими волонтерами в Україні. Родинами йдуть у волонтери. А тепер вже і молоді люди вливаються в лави добровільних помічників. Грамоти і нагороди також одержали старшокласники сільських шкіл — за активну участь у волонтерському русі.

Депутат І. Вернидубов теж є членом волонтерського руху. Ветерани рік потому після тієї розмови прийняли рішення — видати парламентарію посвідчення почесного волонтера Орлинівської сільради. І, за словами сільського голови, Іван Васильович про це не забуває, коли приїжджає, цікавиться ветеранськими справами, допомагає вирішувати проблеми.

Микола МАГДИЧ.