Народна партія (голова Володимир Литвин) та Трудова партія України (Михайло Сирота) утворили Блок Литвина. Відповідну угоду лідери політичних сил підписали вчора на третьому етапі ІX з’їзду народників. Квоти і місця у списку обговорять на міжпартійному з’їзді, який призначено на 7 серпня.

На брифінгу Володимир Литвин, якого обрали лідером блоку, наголосив, що продовження політичної реформи і, зокрема, внесення змін до Конституції стало «політичною фішкою» цієї передвиборчої кампанії. А лідер Михайло Сирота, на думку Володимира Литвина, найкращий фахівець у конституційній царині. У разі проходження до парламенту Володимир Литвин не планує входити ані в коаліцію, ані в опозицію.

— Перше, що ми зробимо у Верховній Раді, поставимо на голосування скасування закону про вибори на пропорційній основі, — зазначив лідер блоку Литвина. — Саме цей недолугий нормативний акт ставить питання «З ким ти?». Я хотів би бути з народом... Людям потрібна не коаліція й опозиція, а дієздатний парламент.

Лідер партійного блоку запевнив, що в списках будуть кандидати з усіх куточків України.

* * *

«Наступного тижня буде підписана Декларація про об’єднання молоді демократичних сил», — розповів сайту RAZOM лідер Молодіжного союзу «Наша Україна» Степан Барна. «Вже зараз увійти до коаліції молоді «Наша Україна — Народна самооборона» готові сім молодіжних організацій, серед них: Молодіжний союз «Наша Україна», «Молодий рух», «Український молодіжний собор», «Християнсько-демократичний союз молоді», «Молодий Народний рух», Українська громадська молодіжна організація «Зарево», «Українська народна молодь», — повідомив він.

* * *

Голова Селянської партії України Олександр Яворський, голова Аграрної партії Михайло Зубець, голова Української селянської демократичної партії Валерій Вощевський, голова «Партії відродження села» Іван Томич, голова асоціації фермерів України Ярослав Кардаш мають намір створити перший селянський блок. Про це вони заявили на вчорашній прес-конференції в УНІАН.

* * *

Партія регіонів закликала Міноборони не використовувати Збройні сили України в політичних перегонах. Відповідну заяву розповсюдила прес-служба ПР. 31 липня 2007 року, стверджують регіонали, в Кіровограді о 16.00 на розі вулиць Орджонікідзе та Медвєдєва городяни стали свідками того, як військовослужбовці строкової служби військової частини А-0680 розклеювали рекламну продукцію політичного спрямування із зображенням Віктора Ющенка. Залучення військовослужбовців ЗСУ до виборчої кампанії прес-служба Партії регіонів розцінює як використання керівництвом Міністерства оборони адміністративного ресурсу на підтримку однієї політичної сили.

* * *

Прогресивна соціалістична партія України буде самостійно брати участь у парламентських виборах. Таке рішення ухвалили делегати XX позачергового з’їзду ПСПУ. З’їзд затвердив список із 450 претендентів у кандидати в депутати. До першої п’ятірки виборчого списку увійшли: Наталія Вітренко, Володимир Марченко, Павло Баулін, Людмила Койоткіна і Валерій Іванов. Крім того, була затверджена і програма партії.

* * *

Політичні партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Українська соціал-демократична партія та партія «Реформи і порядок» повідомили Центральну виборчу комісію про те, що на підставі рішень з’їздів цих партій 2 серпня 2007 року утворено виборчий блок політичних партій на позачергових виборах народних депутатів.

* * *

Комуністична партія України зібрала вже 3 млн. 700 підписів на підтримку всенародного референдуму про відставку Президента України Віктора Ющенка. Як повідомляє прес-служба КПУ, про це заявив лідер партії Петро Симоненко. Крім того, за його словами, відразу після позачергових парламентських виборів Компартія має намір ініціювати проведення референдуму щодо вступу України в НАТО і про статус російської мови.

* * *

На момент здачі номера партія «Віче» відкрила позачерговий X з’їзд, на якому планували розглянути участь у позачергових парламентських виборах.

* * *

А сьогодні з виборчим форматом визначатиметься ХІІІ з’їзд Соціалістичної партії України; Х з’їзд Партії регіонів планує затвердити список кандидатів у народні депутати на дострокових виборах до Верховної Ради України; VІ з’їзд Партії промисловців і підприємців України після обговорення результатів роботи політради також визначатиме тактику партії на дострокових парламентських перегонах.