Польські журналісти влаштували чергову «перевірку» Генерального консульства РП у Львові. Висновки невтішні: якщо три роки тому на візу треба було чекати лише 4 доби і платити за «прискорення» її отримання 40 доларів, то нині українські громадяни чекають по кілька місяців, а послуги «посередників», які аж рояться під Генконсульством, коштують 120—150 «зелених».

Найбільше нарікань наших співвітчизників викликає ліквідація запису на прийом через Інтернет, який діяв ще рік тому, коли потрапити до консульства можна було вже наступного дня після реєстрації на інтернет-сторінці. Поступово термін очікування збільшувався, поки врешті-решт його взагалі не заблокували. Нині в консульстві обслуговують людей, які записалися ще навесні.

У польському МЗС повідомили, що для врегулювання ситуації в Генконсульстві РП у Львові запровадять нічні чергування консулів, а частину заяв-анкет на отримання віз буде передано іншим польським консульським представництвам в Україні. Крім того, дипломати планують провести інформаційну кампанію у львівських ЗМІ, заохочуючи мешканців західних областей звертатися по візу до консульств РП в Києві, Одесі та Харкові, де кількість бажаючих отримати візу є незначною порівняно зі Львовом, де видають 300 тисяч віз на рік.

Багато непорозумінь викликає також ситуація, пов’язана з перетином українсько-польського кордону. Наші співвітчизники, які їдуть до Польщі рейсовими автобусами, змушені чекати на прикордонних пунктах пропуску по 5—6 годин. Хоча такі автобуси мають обслуговуватися позачергово. Проте прикордонні служби віддають чомусь перевагу «бізнесменам» з прилеглих населених пунктів. Тобто щоденним «перевізникам» бензину, цигарок і горілки.

 

Варшава.