У Верховній Раді зареєстровано проект Житлового кодексу України. Документ розроблено відповідно до Конституції, положень концепції державної житлової політики, а також з урахуванням основних напрямів стимулювання житлового будівництва та забезпечення населення житлом.

Необхідність прийняття цього документа назріла вже давно, оскільки чинний Житловий кодекс Української РСР не адаптований до змін, які відбулися в суспільстві, зокрема, не регулює питань будівництва та придбання громадянами житла.

Кодекс має стати основним законодавчим актом у житловій сфері й визначатиме стратегію забезпечення житлом громадян України, утримання та збереження житлового фонду, бронювання житлових приміщень та збереження їх за тимчасово відсутніми громадянами.

Документом передбачається також забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов і соціального захисту, за кошти державного й місцевих бюджетів, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності. Крім того, у Кабінеті Міністрів, який, власне, і є суб’єктом законодавчої ініціативи, переконані: прийняття цього документа врегулює умови придбання приватного житла, прискорить запровадження конкуренції у сферу обслуговування житлового фонду, забезпечить можливість переходу в сфері виконання робіт та надання послуг на договірні відносини, що значно підвищить захист прав споживачів.