Фармвиробники чекають від уряду компенсації за акциз на медичний спирт. Утім, навіть якщо з держбюджету нарешті підуть проплати, представники галузі не виключають, що подорожчання ліків усе-таки відбудеться. Мотивують це тим, що, по-перше, з 1 липня акциз на етиловий спирт для фармвиробників знову підвищився в ціні й, по-друге, компенсації вони одержать не в повному обсязі.

Тим часом експерти галузі говорять про можливе подорожчання не тільки спиртовмісних ліків, серед яких найпопулярніші — корвалол, валокордин, барбовал, а й багатьох інших, у виробництві яких використовують етанол. А серед них — препарати крові, вакцини, еналаприл, еуфілін, амброксол, амізон та інші.

— В середньому ліки можуть подорожчати на 30—40 відсотків, — заявила в інтерв’ю «ІнтерМедіа консалтинг» глава Асоціації фармвиробників України Олена Алексєєва.

У 2006 році на компенсації виділили 73 млн. грн., нинішнього — лише 40 млн. грн. На погашення торішнього боргу необхідно 30 млн. грн. А щоб вписатися в суму, що залишилася, уряд пропонує виплачувати компенсації тільки за ті медпрепарати, що їх реалізують на внутрішньому ринку.