Цього року Молдові доведеться закупити 200 тисяч тонн продовольчої пшениці — це майже половина всієї потреби країни. Парламент уже дозволив безмитне ввезення зернових і борошна. Адже найжорсткіша за півстоліття посуха, за оцінками експертів, призведе до значного скорочення запланованого врожаю.

За словами міністра сільського господарства і харчової промисловості Анатолія Городенка, відзначає прес-служба глави сусідньої держави, через посуху врожай культур першої групи вдвічі менший від торішнього: «Постраждали просапні й технічні культури, садові й овочеві плантації, що призведе до зменшення запланованого валового врожаю майже на 30—40 відсотків».

Директор Державної гідрометеорологічної служби Валерій Козак відзначив, що в середині липня в окремі дні температура повітря в Молдові перевищувала 42 градуси в тіні, що є абсолютним рекордом за час спостережень, які ведуться з 1886 року. «Внаслідок посухи гідрологічний режим у водних басейнах — на порозі екологічної кризи, що утруднює розширення зрошуваних площ... Ситуація може сильно погіршитися у разі продовження посухи й у 2008 році, з огляду на високу імовірність дворічного циклу цього природного явища», — наголосив В. Козак.

Гендиректор державного підприємства «Молдресурсе» Леон Балабан повідомив, що сільгоспвиробники не поспішають продавати продовольчу пшеницю нового врожаю. Практичні селяни чекають зростання цін на зерно, аби продати його подорожче. Тим часом населення, налякане повідомленнями про можливий дефіцит, поспішає запастися зерном і борошном, купуючи їх в Україні.