Ще один, четвертий, указ Президента України стосовно проведення дочасних парламентських виборів 30 вересня 2007 року виходить за межі Конституції. Про це заявив на прес-конференції Голова Верховної Ради Олександр Мороз, відповідаючи на запитання «Голосу України». Він зауважив, що цей президентський указ «уточнює деякі позиції попереднього незаконного указу» і, таким чином, свідчить, що «позиція глави держави у сенсі порушення Основного Закону послідовна». О. Мороз наголосив, що заднім числом вводити певні юридичні категорії, котрі мають конституційний зміст, як наприклад, припинення повноважень Верховної Ради, не можна, це «нелогічно і абсурдно». «Президент суперечить сам собі, — сказав О. Мороз. — Це означає, що до сьогоднішнього дня він визнавав, що парламент працює і є правочинним. А чому ж тоді не підписує 26 законів, ухвалених Верховною Радою, в тому числі закон про державні закупівлі, вважаючи що парламент не існує?»

На думку глави парламенту, дочасні парламентські вибори мають лише одну мету — намагання «Нашої України» захопити всю владу. «Але це малоймовірно, і може бути створено прецедент безперервної виборчої кампанії», — вважає О. Мороз. Він також зазначив: якщо маємо високі темпи розвитку, якщо істотно змінюються соціальні стандарти, якщо пенсії у середньому зросли за нинішній рік на 200—250 грн., ціни не галопують, як про це звітує влада, то постає запитання: чого ж домагаємося? «Звісно, що лише вирішення владних питань, створення відповідних преференцій для конкретних людей, які сьогодні перебувають при владі, — заявив О. Мороз. — Йде лише боротьба за владу, за доступ до можливостей перерозподіляти бюджет, території, засоби виробництва, а найголовніше — за доступ до газової труби».

Глава парламенту продовжує наполягати на проведенні позачергового пленарного засідання Верховної Ради 7 серпня. Він повідомив, що мав зустріч з Прем’єр-міністром, лідером Партії регіонів Віктором Януковичем, котрий висловився за проведення наступного тижня позачергового засідання парламенту.

«Необхідність проведення позачергової сесії є очевидна», — наголосив Голова Верховної Ради. На його погляд, на цьому засіданні необхідно дати оцінку рішення КС щодо пільг. Хоча остаточно вирішити питання про надання пільг, на його думку, можна буде вже під час розгляду проекту держбюджету на наступний рік. І тоді, вважає глава парламенту, треба буде або прийняти рішення про відстрочку розгляду законодавчих актів на цю тему, або переглянути всі закони, які регулюють порядок надання пільг певним категоріям громадян. На позачерговому засіданні парламенту, на переконання його голови, також треба обов’язково розглянути проект змін до Конституції України стосовно місцевого самоврядування. «Його треба розглянути ще й для того, щоб не продовжувалися спекуляції навколо питання про недоторканність народних депутатів», — наголосив він. На цьому засіданні, на думку О. Мороза, парламент має також висловитися стосовно правової основи проведення дочасних парламентських виборів.

Водночас Олександр Мороз не виключив, що, в разі ігнорування проведення позачергового засідання, фракція СПУ може вийти зі складу парламентської коаліції, а міністри-соціалісти — зі складу уряду. «Якщо вони (Партія регіонів. — Ред.) виступлять проти на основі надуманих аргументів, то це передбачатиме адекватні кроки і з боку соціалістів, — сказав О. Мороз. — Бо на вибори можна йти по-різному — будучи представниками уряду, а можна й представниками уряду у відставці, якщо коаліція не працює. Це можна розглядати також як варіант, коли буде ігноруватися позачергове засідання». Голова Верховної Ради нагадав норму Конституції, згідно з якою уряд автоматично відправляють у відставку через 30 днів після припинення діяльності парламентської коаліції.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи братимуть соціалісти участь у виборчій кампанії, яка вже офіційно розпочалася,

О. Мороз сказав: «Якщо авантюра Президента відносно виборів невідворотна і Партія регіонів погоджується брати участь у цій кампанії, то соціалісти теж підуть на вибори. Але відстоюватимуть позицію щодо необхідності продовження політреформи». Лідер СПУ оприлюднив і першу п’ятірку виборчого списку соціалістів: Олександр Мороз, Василь Цушко, Володимир Бойко, Валентина Семенюк, Станіслав Ніколаєнко. Але остаточно виборчий список СПУ буде затверджено на з’їзді 4 серпня. Якщо дочасні вибори до Верховної Ради таки відбудуться, за прогнозом О. Мороза, склад нового парламенту зміниться не менш як на 10 відсотків.

Голова Верховної Ради на прес-конференції також висловився проти проведення дострокових виборів до місцевих рад після дочасних парламентських виборів — на його погляд, місцеві вибори можна проводити лише після внесення змін до Конституції.