Удосконалити державне регулювання у сфері будівництва житла має на меті законопроект про внесення змін до деяких законів України, який подав на розгляд парламенту Кабінет Міністрів.

Необхідність прийняття такого закону його розробники аргументують потребою забезпечити захист прав громадян-інвесторів будівництва житла, відповідальність забудовників, створити рівноправну добросовісну конкуренцію, запобігти фінансовим зловживанням у процесі житлового будівництва та інвестування, що, у свою чергу, сприятиме стабілізації ситуації на первинному ринку житла.

Законопроект передбачає внесення змін до законів України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», «Про рекламу», «Про інвестиційну діяльність», «Про страхування». Серед новацій документа, зокрема, — встановлення заборони фінансовим установам, що є управителями фондів фінансування будівництва, залучати кошти установників управління майном на інвестування будівництва житла та фінансувати будівництво відповідного житлового будинку до виникнення в забудовника в установленому порядку права на забудову.

Документ також передбачає фінансування будівництва житлового будинку із залученням коштів фізичних осіб лише через одну фінансову установу, шляхом створення одного фонду фінансування будівництва. Пропонується запровадити в договорі між управителем і забудовником порядок визначення ціни квартири, строки введення будинку в експлуатацію, а розрахунки фізичних осіб з управителями фондів фінансування будівництва проводити лише у безготівковій формі. Ще однією обов’язковою умовою укладання договору між управителем і забудовником має стати договір страхування.