Колишній керівник Ладижинського комунального підприємства «Лотос» на Вінниччині поскаржився в обласне управління ПФУ на низький розмір своєї пенсії. Почали перевіряти. З’ясувалося, що він сам собі... «урізав» пенсію.

— Якби зазначене комунальне підприємство сплачувало всі платежі до Пенсійного фонду, то пенсія у його колишнього керівника була б вищою приблизно на 300—400 гривень, — каже Анатолій Юрченко, начальник Ладижинського міського управління Пенсійного фонду. — І навіть зараз її можна б перерахувати. Нехай би людина отримувала зароблене. Але борги стоять на заваді. Бувши керівником, він сам їх допустив.

Підприємство «Лотос», пояснив пан Юрченко, упродовж останніх років залишається постійним боржником Пенсійного фонду. А коли є борги, працівникам не нараховується страховий стаж. Люди ходять на роботу, працюють, але на старість при цьому не заробляють. І це стосується не лише цього підприємства. У кожному трудовому колективі, де заборгували Пенсійному фонду, його працівники матимуть прогалини у нарахуванні пенсійних виплат. Точніше кажучи, їм нарахують меншу пенсію. Не було б боргів, мали б більший стаж, а отже, вище пенсійне забезпечення.

Незважаючи на неодноразові роз’яснення, аж ніяк не у всіх колективах беруть до уваги нові вимоги чинного законодавства в нарахуванні пенсій. Інакше вони б трясли своїх керівників, як грушу. За що? По-перше, щоб ті наповнювали скарбничку ПФУ. По-друге, щоб офіційно виплачували визначений державою мінімальний рівень платні. Без цього теж стажу не заробиш.

— Тільки тоді, коли підприємство повністю поверне борг Пенсійному фонду, його працівникам роблять донарахування, — уточнює пан Юрченко.

— У цьому конкретному випадку я запропонував міській владі погасити борги підприємства «Лотос», — продовжує Анатолій Юрченко. — Адже це було комунальне підприємство. Та й сума заборгованості не така вже велика — приблизно 15 тисяч гривень. Після цього ми могли б зробити донарахування пенсії колишньому керівнику. Поки що це стосується його одного. В інших працюючих ці проблеми попереду, коли прийде час оформляти документи на заслужений відпочинок.

Начальник головного управління ПФУ у Вінницькій області Микола Черненко:

— У схожій ситуації нині перебувають тисячі працівників, адже заборгованість Пенсійному фонду підприємствами й організаціями дуже значна — 49,5 мільйона гривень. Особливо вражає те, що майже половину цієї суми (40,7 відсотка) заборгували економічно активні підприємства. Протягом першого півріччя вдалося скоротити недоплати на 3,6 мільйона гривень. Робимо це шляхом проведення перевірок боржників. Залучаємо до цієї справи податківців та працівників Державної виконавчої служби. На виконанні в останніх нині знаходяться вимоги до неплатників на 14 мільйонів гривень. До порушників платіжної дисципліни застосували фінансових санкцій на 3,4 мільйона гривень. Оштрафовано 268 посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності, які порушують порядок і терміни сплати внесків. 37 заяв передали до обласної прокуратури — з проханням порушити кримінальні справи стосовно керівників підприємств, які найбільше заборгували ПФУ. Запропонували облдержадміністрації розірвати контракти із вісьмома керівниками підприємств-боржників державної і комунальної власності. Втім, на мою думку, набагато ефективнішим був би контроль за такими посадовцями тими, хто безпосередньо працює на підприємстві, та й профспілки мали б долучитися до цієї важливої справи.

Вінницька область.