В Обухівському відділенні Київської регіональної філії Центру державного земельного кадастру злодії викрали майже всі документи на землі одного з найпрестижніших районів столичної області. Подія справді неабияка. За резонансністю вона навіть затьмарила повідомлення про викрадення днями у вітчизняних банках мільйонів доларів та гривень. І це зрозумло, адже йдеться про золоті наділи, власниками яких є не лише київські чиновники найвищого рангу, а й новоспечені скоробагатьки з усіх широт неньки-України і навіть із-за кордону. У цьому районі, до речі, в селах Безрадичі та Нові Безрадичі, як кажуть у районному земельному відділі, розташовані дачі Президента України Віктора Ющенка.

Земля тут справді на вагу золота: сотка в межах Козинської сільради, наприклад, особливо ж поблизу Дніпра, в лісі над дамбою, сягає десятків тисяч зелених. І ось державні акти на ці та інші землі Обухівського району хтось украв. Як заявив «Голосові України» начальник районного відділу земельних ресурсів Сергій Сергієнко, викрадено 11 тисяч других примірників державних актів на землю усіх 25 населених пунктів району. Щось більше про подію (мова йде про оригінали держактів!) у Сергія Олександровича дізнатися не вдалося. «Я, як і ви, — сказав він, — чув лише дзвін». Не вдалося чогось нового довідатися про цю неординарну крадіжку та пошуки зловмисників ні в правоохоронних органах Обухова, ні в РДА, ні в райраді. Перші особи не знімають телефонної трубки, а менші рангом чиновники відмовляються коментувати надзвичайну подію.

Подібні крадіжки чи зникнення важливих документів на землю у навколокиївських районах уже траплялися не раз. Свого часу викрали одного з керівників Макарівського районного земельного відділу з держактами і за його викуп начебто вимагали мільйон доларів. Тоді все обійшлося без жертв — чиновник знайшовся і з документами. Нова крадіжка актів напередодні виборів — весела подія. Можна лише здогадуватися, для чого викрали ці акти. Може, для термінового перепродажу золотих ділянок. Останнє, на думку деяких ріелторів та юристів, також можливе, оскільки «свої» судді та нотаріуси за певну винагороду «владнають» купівлю-продаж за день-два.