Аграрії зібрали пшеницю, але продавати її навіть за високими цінами, що склалися, у державні засіки не поспішають

У країні офіційно закінчили збирання пшениці. Якщо вірити інформації Міністерства агрополітики, її намолотили 13,4 мільйона тонн. Це не набагато менше, ніж торік. Тоді пшениці зібрали 13,8 мільйона. Різниця справді невелика, і хліба, запевняють в уряді, для внутрішнього споживання вистачить до наступного врожаю. Таку статистику в нинішній посушливий рік, кажуть у Кабміні, можна вважати досягненням. Позитивом на вчорашньому засіданні уряду Прем’єр-міністр Віктор Янукович назвав і те, що під час польових робіт «удалося утримати під контролем цінову ситуацію з пальним і хлібом».

Водночас цифра збитку, завданого аграріям посухою, дедалі зростає. Вони значно перевищують мільярд гривень. Найскладніша ситуація, відзначає віце-прем’єр Віктор Слаута, у трьох областях — Одеській, Миколаївській і Херсонській. За його словами, понад 120 мільйонів гривень матеріальної допомоги вже надано господарствам.

Незважаючи на оптимістичну ситуацію з врожаєм пшениці і прийнятні для аграріїв ціни на колосові, які майже вдвічі перевищують торішні, хлібороби продавати продовольче зерно державі не поспішають. Очевидно, у господарствах вважають, що воно ще більше виросте у ціні, тому його вигідніше притримати. Закупівлі хлібних культур у засіки країни проходять мляво. Аграрному фонду із запланованих понад 700 тисяч тонн зернових поки що вдалося законтрактувати 61 тисячу. Урядові важливо поповнити стратегічний запас, щоб не дати зростати цінам на хлібобулочні вироби. У цій ситуації абсолютно логічною є ініціатива Кабміну скасувати ПДВ під час імпорту зерна.

«Азербайджан і Молдова скасували ПДВ, щоб зробити ввізне зерно дешевшим. Зараз ми просимо Президента підписати такий указ», — повідомив Віктор Слаута. Планується, такий крок, з одного боку, зробить більш вигідним ввезення зерна з Казахстану і Росії, з якими у нас діє режим вільної торгівлі. А з другого — ціни на пшеницю на внутрішньому ринку стабілізуються, припиниться їхнє зростання, що підштовхне українських сільгоспвиробників активніше продавати зерно державі. Так сталося в Росії, де з наповненням ринку колосовими нового врожаю і зростаючою пропозицією ціни на продовольчу пшеницю 3 і 4 класу, а також фуражне зерно почали падати.