У Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності опрацьовується внесений урядом законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України», розроблений Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України на виконання указу Президента України про заходи про запобігання непродуктивному відпливу капіталів за межі України та відповідного рішення РНБО.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, злочини у сфері надання фінансових послуг становлять підвищену суспільну небезпеку, бо пов’язані із залученням коштів фізичних і юридичних осіб. Подеколи на практиці має місце надання фінансових послуг без набуття статусу фінансової установи та без отримання відповідної ліцензії, незважаючи на те, що це законодавча вимога. Деякі надавачі фінансових послуг, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, керуються у своїй діяльності не законами, а нормативно-правовими актами державних органів, що здійснюють регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг.

Проект закону розроблено для усунення неточностей у Кримінальному кодексі України, які дають змогу уникнути кримінальної відповідальності за порушення встановленого законом порядку надання фінансових послуг. Законопроект передбачає змінити назву статті 202 на «Порушення порядку заняття господарською діяльністю та діяльністю з надання фінансових послуг». А абзац перший частини другої статті 202 викласти в такій редакції, яка передбачає кримінальну відповідальність за здійснення банківської діяльності або банківських операцій, іншої діяльності з надання фінансових послуг, а також професійної діяльності на ринку цінних паперів без набуття статусу фінансової установи або без спеціального дозволу (ліцензії).