Нову доменну піч №5 запущено на Єнакіївському металургійному заводі. Її виробнича потужність — 1,05 мільйона тонн чавуну на рік, корисний обсяг — 1513 кубометрів. На цьому об’єкті, як зазначив генеральний директор групи підприємств «ЄМЗ» Олександр Подкоритов, застосували найновітніші технічні досягнення. В результаті отримали найекономічнішу в Україні та в СНД доменну піч.

Новий агрегат забезпечить роботою 700 чоловік. Причому праця горнових (а це головна професія в доменному цеху) змінилася кардинально. Сюди охоче йде молодь, незважаючи на високі вимоги до персоналу. Середня заробітна плата горнового — майже 3700 гривень (в середньому по підприємству — 1300 грн). Керує процесом автоматика, а два потужні фільтри утилізують практично всі викиди. Серед новинок, застосованих на печі, — блок високотемпературних водонагрівачів, що дозволяє заощаджувати кокс. 95 відсотків обладнання — вітчизняного виробництва.

Нова піч обійшлася ТОВ «Метінвест-холдинг», до складу якого входить і Єнакіївський металургійний завод, у 140 мільйонів доларів. Терміни пуску переносили кілька разів. В Єнакієвому для її появи створили нову будівельну організацію — «Домнаремонт Єнакієве». Тут працювали майже 800 місцевих мешканців та 700 робітників із Росії.

Головною метою ТОВ «Метінвест-холдинг» є досягнення річного обсягу виробництва сталі у дванадцять мільйонів тонн, заявив директор дивізіону сталі й прокату холдингу Ігор Коритько. При цьому частка групи підприємств «ЄМЗ» становитиме чотири мільйони тонн сталі. Головною умовою виконання таких планів є наявність достатньої кількості чавуну. Як пояснив директор дивізіону, в найближчі п’ять років мають намір збудувати ще чотири доменні печі: дві — в Єнакієвому, дві — на «Азовсталі». Загальний обсяг інвестицій у ці проекти становитиме мільярд доларів. Зокрема, на Єнакіївському метзаводі вже розпочато роботи на будівництві доменної печі №3. Її запустять через два з половиною роки. Після чого завод планує опанувати технологію пиловугільного вдування палива. Це дасть змогу використовувати дешеві марки вугілля і відмовитися від використання природного газу.

Донецька область.