Верховна Рада протягом року продемонструвала ефективну взаємодію з Кабінетом Міністрів України — народні депутати розглянули і ухвалили більш як 70 урядових законів. Про це Голова Верховної Ради України Олександр Мороз заявив на вчорашньому розширеному засіданні Кабінету Міністрів. Глава парламенту не приховував, що задоволений роботою уряду Януковича, однак зазначив, що в нашій країні «не все так прекрасно».

Зокрема, на його переконання, нині існує багато питань в житлово-комунальному господарстві та в аграрній сфері. Олександр Мороз упевнений: треба створити всі умови, щоб влада могла діяти. «Треба не централізувати владу, не перетягувати канат, а дати можливість людям працювати на місцях», — зазначив він.

А недовіра народу до влади пов’язана, за словами глави парламенту, з політичним конфліктом. Утім, на його думку, подальший економічний розвиток України потребує політичної стабільності. «Тільки тоді можливі позитивні зміни», — впевнений Голова Верховної Ради. Він наголосив на необхідності прискорення політичної реформи і розкритикував появу ще одного указу Президента про старт виборчого процесу дострокових виборів.

Глава парламенту заявив, що не дозволить підтасувати результати виборів і закликав керівників регіонів не зводити рахунки.

«Майте на увазі, що після виборів нічого не зміниться, закріпиться та співдружність політичних сил, яка є сьогодні. Ми не дамо підтасувати результати виборів», — наголосив Олександр Мороз.

На розширеному засіданні урядовці також підбили підсумки своєї діяльності за перше півріччя. Прем’єр Янукович акцентував увагу на економічній стабільності та зростанні соціальних виплат. Зокрема, зарплата підвищилася на 25 відсотків, а пенсії — на 20. Лише за чотири місяці нинішнього року товарообіг між Україною та Росією збільшився на 38 відсотків. Крім того, уряд пожвавив діалог з іншими країнами співдружності, де є стабільний ринок збуту для українських товарів, зробив прогнозованішими відносини України з НАТО, збільшив ВВП до 7,9 відсотка, промислове виробництво на 12 відсотків, а міжнародні резерви Нацбанку на вісім мільярдів доларів. «Уряду вдалося знизити на 20 відсотків рівень заборгованості із заробітної плати», — констатував Янукович.

Прем’єр озвучив і недоліки в роботі уряду. А це — незадовільна боротьба з корупцією, відсутність співпраці з головами ОДА і місцевими керівниками, низькі темпи приватизації та інноваційного розвитку економіки. Не влаштовує урядовців і динаміка розвитку малого й середнього бізнесу. «Серйозні проблеми залишаються у сфері зовнішньої торгівлі», — зазначив прем’єр.

Дісталося на горіхи й опонентам. «Політична нестабільність та перспектива дострокових виборів стали причиною гальмування практично всіх структурних реформ, які розпочав наш уряд», —заявив Віктор Янукович і додав, що нині Україна стоїть на порозі надзвичайно серйозних випробувань.