Підсумком роботи Першого щорічного всеукраїнського бухгалтерського конгресу, який відбувся в Ялті з 13 по 16 липня, стало активне включення бухгалтерів у процес обговорення і прийняття нормативних актів.

У роботі конгресу взяли участь сотні бухгалтерів з усіх регіонів України, а також співробітники Міністерства фінансів, Державної податкової адміністрації, Міністерства аграрної політики, Міністерства праці та соціальної політики, Державного казначейства, Пенсійного фонду, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки України, провідні вчені у галузі обліку та аудиту Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана.

На секціях конгресу обговорювалися актуальні питання, що хвилюють українських бухгалтерів і підприємців: прийняття найближчим часом проекту Податкового кодексу, способи підвищення кваліфікації бухгалтерів напередодні переходу на запровадження обліку за міжнародними стандартами, питання трудового законодавства, оподаткування, положення нормативних актів, що регламентують тендерні закупівлі, питання взаємовідносин з контролюючими органами та інші важливі проблеми.

За словами учасників конгресу (і бухгалтерів, і держслужбовців), цей захід дав могутній поштовх до встановлення взаєморозуміння між бухгалтерами і представниками контролюючих органів. Адже представники підприємств змогли буквально з перших уст отримати інформацію про перспективне законодавство, а держслужбовці високого рангу — дізнатися про проблеми, що хвилюють тих, хто зобов’язаний виконувати видані ними нормативні документи. Ця робота надзвичайно важлива, адже через неоднозначне тлумачення норм ряду нормативних актів виникають конфлікти між підприємствами і представниками контролюючих органів, що призводить до застосування фінансових санкцій до підприємства та накладення адміністративного штрафу на посадових осіб.

У результаті обговорення учасники конгресу дійшли висновку, що на сьогодні необхідно внести уточнення до таких нормативних актів: Кодексу законів про працю, до законів: про оподаткування прибутку підприємств, про податок на додану вартість, про податок з доходів фізичних осіб (у частині уточнень формулювань об’єктів оподаткування і порядку застосування норм), про пенсійне страхування (про нарахування внесків на виплати винагород за цивільно-правовими договорами), про відпустки, про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Пролунало чимало пропозицій щодо вдосконалення проекту Податкового кодексу України. Як було зазначено учасниками конгресу, потребує законодавчого врегулювання ціла низка питань, пов’язаних зі сплатою і відшкодуванням ПДВ, необхідні додаткові роз’яснення контролюючих органів з питання сплати податку з доходів фізичних осіб. Крім того, слід внести зміни до порядку нарахування штрафних санкцій Пенсійним фондом України, а також скоротити їх кількість (за винятком тих, що призводять до недоплати внесків). Результати роботи конгресу були об’єднані в його резолюцію. Цей документ буде переданий Верховній Раді України, Кабінету Міністрів, Міністерству фінансів, Державній податковій адміністрації, Державному казначейству України. Ознайомитися з ним ви можете на сайті www. balаnce. uа

Учасники форуму відзначили дивовижно теплу атмосферу, що склалася у процесі спільної роботи. Незважаючи на те, що у секціях часто спалахували гарячі спори, учасники доходили єдиної думки. І бухгалтери, і держслужбовці були одностайні: такі заходи необхідно проводити і надалі. Вони допомагають бухгалтерам донести свої ідеї та побажання до працівників держорганів найвищого рангу, а держслужбовцям — краще зрозуміти потреби бухгалтерів.

Незважаючи на те, що конгрес завершений, його організатор — Всеукраїнський бухгалтерський клуб “Баланс” запрошує бухгалтерів України продовжити роботу з обговорення нормативних документів та їх проектів. На сайті www. balance. uа кожен бухгалтер може залишити свої пропозиції щодо вдосконалення чинної нормативної бази. Усі пропозиції будуть узагальнені бухгалтерами-експертами ВКК “Баланс-Клуб” і передані зацікавленим у цій інформації державним органам.

Давайте братимемо участь у розробці нормативних документів, щоб не критикувати їх після прийняття!