Активне життя в сучасній Україні вирує не лише в партіях та не тільки навколо передвиборних тем. У колі громадських організацій, далеких від політики те саме: лунають гучні заяви, дедалі більше висловлювань мають, так би мовити, необережний характер. Але чи можна бути впевненим, що такі події не мають політичного присмаку?

По коментарі стосовно ситуації в Федерації роботодавців України ми звернулися до члена ради ФРУ, голови правління організації роботодавців Криму Олександра БаталІна (на знімку).

— Розкажіть, що відбувається в Федерації?

— Нормальну конструктивну роботу Федерації роботодавців України було ускладнено спробою частини членів ради ФРУ на чолі з колишнім першим заступником голови ФРУ В. Грищенком провести позачерговий з’їзд Федерації на початку червня. Водночас було рішення про проведення чергового з’їзду в жовтні цього року. Він насправді має вирішити принципові питання для подальшої роботи Федерації, а тому потребує значних організаційних зусиль, серйозної підготовчої роботи в регіонах, організаціях. Ми були проти проведення зібрання у «пожежному порядку», побачивши в ньому спробу примітивного перерозподілу повноважень на користь певних осіб.

— Тобто ви не визнаєте легітимність з’їзду, що відбувся на початку червня?

— І не тільки ми! 18 липня Міністерством юстиції України було прийнято рішення, в якому з посиланням на норми законів України «Про організації роботодавців», «Про об’єднання громадян», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» було відмовлено в реєстрації змін до статуту.

Це й не дивно, оскільки зібрання було організоване та проведене поспіхом з нехтуванням принципів роботи громадських організацій. Регіональні та галузеві об’єднання були представлені за відверто дискримінаційними нормами. Відпрацювання базового для Федерації документа — нової редакції статуту — відбувалося без врахування і розгляду пропозицій організацій роботодавців. Отже, й не з’їзд то був, а нарада представників.

— Чи означає це, що ФРУ розколота навпіл?

— У жодному разі! ФРУ й надалі об’єднує і координує діяльність десятків регіональних і галузевих організацій роботодавців, працює над розбудовою рівноправного соціального діалогу, підвищенням ефективності взаємодії в трикутнику «роботодавці—профспілки—уряд». Так, нині вона переживає певні труднощі — труднощі зростання. У декількох членів ради ФРУ емоції подолали здоровий глузд, вони вдалися до дій, які небезпечні для іміджу роботодавців країни в цілому та згубні для їх власного авторитету. Навіщо? Це на їхній совісті.

Пан Грищенко вважає, що він керівник ФРУ, виступає від імені Федерації, а інколи навіть від імені усіх роботодавців України, намагається листуватися таким чином з міжнародними організаціями. Але ж він не має таких повноважень, і підтвердження цього — рішення Мін’юсту від 18 липня за № 518/5: «Міністерство юстиції відмовляє у взятті до відома змін у складі керівних органів Федерації роботодавців України».

Ми — ті, хто створив ФРУ та розбудовував її діяльність, хто турбується про її майбутнє, — не допустимо монополізації думок та повноважень у ФРУ, зухвалого розкручення деструктивних дій. Ми зробимо все, щоб навести лад і порядок.

— З’їзд буде восени?

— Нам дуже потрібна відверта і чесна розмова про стан справ, подальший шлях розвитку, розбудову внутрішнього організаційного життя. Перед ним — серйозні завдання: вдосконалення законодавчої бази організацій роботодавців, внесення змін і доповнень до статуту ФРУ, посилення впливу на формування соціально-трудових відносин. Ми маємо очиститися від усього чужого та зайвого. Всі ці проблеми ми маємо обговорити на з’їзді восени.

— Що відбувається в інших всеукраїнських організаціях?

— Днями вперше в історії незалежної України, дванадцять із тринадцяти зареєстрованих Мін’юстом всеукраїнських об’єднань роботодавців домовилися про сконсолідовані дії. Під час спільного засідання було прийнято рішення на основі рівноправного представництва розширити сторону роботодавців у Національній тристоронній соціально-економічній раді, про що домовились укласти відповідну угоду.

На знак поваги до ініціатора створення першої організації роботодавців, яка згодом стала Федерацією, організатора руху роботодавців в країні абсолютна більшість учасників наради довірила провести засідання співголові Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолію Кінаху. З ініціативи головуючого та у зв’язку з його прагненням ретельно виконувати чинне законодавство була висунута нова кандидатура співголови Нацради — виконавчого віце-президента Конфедерації роботодавців України Олексія Мірошниченка, за якого й проголосувала абсолютна більшість керівників об’єднань роботодавців.

Розширене представництво дасть можливість роботодавцям погоджено і консолідовано представляти спільні інтереси і в Раді, і в фондах соціального страхування, і під час переговорного процесу з урядом, профспілками та зосередитись на спільних цілях — підвищенні конкурентоспроможності вітчизняного бізнесу, розбудові сучасних цивілізованих соціально-трудових відносин, підвищенні соціальних стандартів в Україні.