Рівненщина — сьома західна область, де під час своєї відпустки побував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. І хоча рівень зацікавленості людей політикою, за його словами, тут вищий, аніж в інших регіонах, на зустрічах рівненчани більше цікавилися питаннями свого соціального захисту, аніж дочасними виборами до парламенту, для чого, на переконання першого заступника глави парламенту, «немає законних конституційних підстав».

А. Мартинюк зауважив, що Україна не від доброго життя шукає тих чи тих моделей обрання депутатів. На його думку, кращої моделі, ніж вибори за мажоритарною системою, немає. Бо обирають конкретну людину, яку знають. Щоправда, при цьому виборець повинен мати можливість відкликати народних депутатів, які не виправдали їхнього довір’я.

На дочасних виборах, якщо такі відбудуться, КПУ, за словами А. Мартинюка, ні з ким не блокуватиметься, але у списку, особливо у прохідній частині, буде близько трьох відсотків безпартійних. Так само самостійно йдуть на вибори інші партії лівого спрямування, а також Партія регіонів. «Політика — не арифметика, а вища математика. І тому не завжди ті голоси і рейтинги, які має та чи інша політична сила, при об’єднанні додаються, а інколи дають і від’ємний результат», — сказав А. Мартинюк. У списку комуністів не буде зірок, як це практикують інші політичні партії, бо, за словами першого заступника Голови Верховної Ради, «суспільство наше настільки порозумнішало, що воно реагує не стільки на відомі особистості, скільки на те, чим займається та чи інша політична сила, як вона виконує свої передвиборчі обіцянки».

Комуністична партія проголосує за зміни в Конституції щодо скасування депутатської недоторканності, заявив Адам Мартинюк. Водночас він зауважив, що недоторканність — це особливість притягнення депутатів до відповідальності, лише за згодою Верховної Ради. Проте не було жодного випадку, щоб парламент не надав такої згоди. На запитання журналістів, як комуністи у разі проходження до парламенту відстоюватимуть одне з основних своїх гасел щодо відновлення соціальної справедливості, А. Мартинюк відповів коротко: «Для цього ми повинні встановити диктатуру закону, щоб він був однаковим для всіх». Перший заступник Голови Верховної Ради прогнозує після дочасних виборів майже такий самий, як нині, розклад політичних сил у парламенті, а отже, і затвердження такого самого складу уряду.

Рівне.