Поїздка на Рівненщину

Два минулі дні, які Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк перебував на Рівненщині, були насичені зустрічами з мешканцями області. Він побував у Корці, Гощі, Рівному, старовинному Дубно, де звітував перед людьми про свою роботу як члена фракції Комуністичної партії у парламенті і як Першого заступника Голови Верховної Ради, цікавився їх думкою про політичну реформу і політичні процеси в Україні. Адам Мартинюк зустрівся з працівниками дубенських міської та районної рад, ВАТ «Дубнобудматеріали», виступив по місцевих телеканалах, а також дав прес-конференцію.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Виборці орієнтуються на лідерів, а не партії

Громадяни України у своєму виборі переважно орієнтуються на власні симпатії та антипатії до політичних лідерів, а не на результати діяльності партій, представлених у Верховній Раді та місцевих органах влади. Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Україна напередодні виборів», проведеного Київським інститутом проблем управління ім. Горшеніна. Як повідомив на прес-конференції його директор Кость Бондаренко, за результатами дослідження, українське суспільство дуже політизоване. Так, 67,3 відсотка опитаних заявили, що вони візьмуть участь у дочасних парламентських виборах. Водночас близько двох третин опитаних переконані, що передвиборчі обіцянки не будуть виконані. Українці очікують, що під час виборчої кампанії політики обіцятимуть підвищення зарплати і пенсій, покращення медичного обслуговування, повернення заощаджень Ощадбанку, ліквідацію корупції, створення нових робочих місць, проте майже 40 відсотків респондентів вважають, що ці обіцянки не вплинуть на їхній політичний вибір.

За результатами опитування, українське суспільство має песимістичне ставлення до об’єктивності дочасних виборів. Третина опитаних впевнена, що результати виборів все одно сфальсифікують (33,73 %) або виборців просто використовують під час виборів (27,26 %), а також що влада після виборів не стане кращою (32,03%). Близько двох третин опитаних вважають, що політичні партії мають публічно звітувати за діяльність своїх міністрів, які працювали у структурах виконавчої влади (68,73%). А щодо політичних партій, які представлені в місцевих органах влади, то громадяни України, як свідчать результати дослідження, передусім очікують від них відповідальності за розв’язання проблем на місцях — правопорядку, якості доріг, вивезення сміття та дотримання чистоти, ремонту житлового фонду, газифікації, водопостачання, землекористування. Приблизно дві третини респондентів зазначили, що вони мешкають у населених пунктах, які або зупинилися у своєму розвитку, або занепадають.

Олександра КУЧЕРЯВА.

Порядок приватизації землі може змінитися

У Верховній Раді зареєстровано проект змін до Земельного кодексу. Вони допоможуть зменшити витрати, пов’язані з оформленням приватизаційних документів на земельні ділянки для ведення громадянами індивідуального або колективного садівництва.

Автор законопроекту народний депутат Ігор Шкіра наголошує, що чинна редакція Земельного кодексу передбачає можливість безоплатної приватизації громадянами земельних ділянок для ведення індивідуального або колективного садівництва. Однак термін «безоплатна приватизація», на його думку, є поняттям відносним та існує лише на папері. Реальна вартість оформлення пакета приватизаційних документів, стверджує парламентарій, для пересічного українця коливається в межах 400—700 гривень (залежно від регіону).

Індивідуальним та колективним садівництвом, на переконання автора законопроекту, займаються переважно особи похилого віку, члени садівницьких товариств, які не мають інших доходів, крім пенсій та незначних соціальних виплат. Тому такі витрати на приватизацію земельних ділянок для цієї категорії населення неприйнятні. На думку Ігоря Шкіри, запропоновані ним зміни збережуть інфраструктуру садівницьких товариств і сприятимуть цільовому використанню земельних ресурсів.