Торгова війна завдовжки у півтора року

Россільгоспнагляд дозволив ще одному українському молокопереробному підприємству відновити продаж своєї продукції на територію РФ. Шосткинський міськмолкомбінат з часу оголошення торгового ембарго став восьмим підприємством галузі, з якого російськими інспекторами було знято заборону. До речі, торговій війні вже півтора року. Від цього протистояння збитків продовжує зазнавати насамперед наша молочна галузь. Голова правління Національної асоціації «Укрмолпром» Василь Бондаренко каже: відтоді виробництво сирів істотно скоротилося, адже РФ була їх основним споживачем. Із 116 тисяч тонн експортованого 2005 року українського сиру 112 тисяч пішло в Росію.

Підприємства, яким було заборонено дорогу на експорт, змушені були скорочувати виробництво. Адже реалізовувати більше сиру в Україні не дає змоги низька купівельна спроможність населення. А знайти альтернативу російському ринку з величезними обсягами споживання теж неможливо.

Торік наші підприємства відвантажили в Росію тільки близько 40 тисяч тонн сиру. За перше півріччя нинішнього — 26 тисяч. У «Укрмолпромі» сподіваються цього року вийти на відвантаження 52—55 відсотків сиру від обсягу 2005-го. Тобто повернути половину втраченого ринку силами згаданих вище восьми підприємств.

Звичайно, у Росії велика потреба в цій продукції, і святе місце порожнє не буває. Нашу нішу на ринку РФ зайняли Німеччина, Голландія та інші країни. Однак у Росії намагаються й самі нарощувати випуск молокопродукції, щорік збільшують поголів’я — контролює це особисто президент. А в Україні нині стоїть завдання хоча б зупинити катастрофічний спад поголів’я.

Варто нагадати: торгова війна почалася із затримання партії буйволятини, котру за фальшивими документами під виглядом яловичини намагалися відправити в сусідню державу. Прізвищ тих, хто і під чиїм прикриттям прокручував сумнівні угоди і у такий спосіб «заробив» для України мільйонні збитки, у нас так і не довідалися.

Галина КВІТКА.

Хліб дай, а з розрахунком почекай

На Полтавщині ранні зернові та зернобобові культури вже зібрано з 75 відсотків площ — намолочено 1,3 млн. тонн збіжжя.

Водночас регіональному відділенню Аграрного фонду вдалося закупити до державних засіків менш як сім тисяч тонн зерна. Хоча ціни на хлібні культури склалися прийнятні: на пшеницю другого класу — 1029 гривень за тонну, третього класу — 1002 грн./т, четвертого класу — 934 грн./т, жито першого класу — 959 грн./т. За ще вищими цінами закуповується зерно і в Держрезерв, але оскільки розрахунок за здану продукцію здійснюється через Київ, то кошти до аграріїв Полтавщини надходять із запізненням.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.