На Волині тривають роботи з ліквідації наслідків руйнівного буревію

За уточненими даними, внаслідок урагану, який промчав нещодавно територією Волині, в області пошкоджено і зруйновано майже дві тисячі будинків та споруд, знеструмлено повністю 176 населених пунктів, виведено з ладу 72 лінії електропередач, повалено майже триста гектарів лісу. Повний реєстр збитків буде складено найближчими днями. Тоді Кабмін має затвердити остаточну суму компенсацій потерпілим. Тим часом в область надійшло 8,6 млн. грн. Вже завезено будівельні матеріали з Держкомрезерву.

До ліквідації наслідків стихійного лиха залучено аварійно-відновлювальні та будівельні бригади, рятувальні формування різних відомств. Окрім того, працює п’ять добровільних будівельних бригад, сформованих протестантськими громадами області. Відремонтовано 883 будівлі, відновлено роботу 73 із 90 виведених з ладу сільських АТС і 59 ліній електропередач, підключено 507 трансформаторних підстанцій, триває розчистка доріг від повалених дерев. Розробляється механізм відшкодування населенню матеріальних збитків, заподіяних бурею.

Створено також урядовий штаб, який працює в приміщенні Турійської райдержадміністрації. Телефон «гарячої лінії» — (03363) 2-21-66. Під час першого засідання штабу відзначалося, що головним його завданням на сьогоднішній день є активування збитків і розробка реєстру потерпілих, на основі якого визначатиметься розмір відшкодувань. Влада звертається до потерпілих громадян з проханням перевірити себе у такому реєстраційному списку й уточнити, чи згодні вони з висновками комісії.

Попередньо стало відомо, що відновленню не підлягають сім будинків у Турійському і три в Рожищенському районах. Решту споруд можна повністю або частково відремонтувати. На це потрібно орієнтовно 13 млн. грн., на компенсацію всіх збитків — 31 млн. грн.

Допомогти потерпілим погодилися міськвиконкоми населених пунктів обласного значення. Ковельський, Володимир-Волинський, Нововолинський відновлять по два будинки, Луцький виділив дві тисячі листів шиферу і зобов’язався відбудувати три будинки за рахунок місцевого бюджету. Райдержадміністрації з непотерпілих районів надіслали в зону лиха по чотири бригади будівельників. Розпорядженням голови облдержадміністрації Володимира Бондаря Турійському та Рожищенському районам для надання матеріальної допомоги потерпілим від стихійного лиха виділено двісті тисяч гривень.

Волинська область.

Фото автора.