Попри гучні заяви про «батьківську» турботу й увагу держави до дітей-сиріт, чимало з них залишаються поза проголошеними соціальними програмами. Як підставити плече сироті там, де держава не передбачила підтримки, знають у Дніпровській районній раді у Херсоні.

Створення належних умов для дітей, які залишилися без батьківського піклування, — один із головних напрямків діяльності органів місцевого самоврядування. Отож, саме з огляду на це районна рада започаткувала проект під промовистою назвою «Дитяче літо — поза політикою!»

Ідея виникла ще навесні, коли депутати заслуховували звіт про роботу райвиконкому з дітьми-сиротами, — розповідає голова Дніпровської районної ради у Херсоні Ігор Роменський. — З ініціативи депутата Вадима Андрушкевича було схвалено пропозицію оздоровити дітей-сиріт власними коштами депутатів. Хоча ініціатива належала представникові Партії регіонів, її підтримали інші партійці: члени «Нашої України», БЮТу, ПСПУ, блоку Литвина, «Віча». Вскладчину придбали 15 путівок у табори відпочинку на морському узбережжі. А діткам разом з путівкою роздали ще й «домашнє завдання» — описати чи змалювати свої враження під час перебування на відпочинку.

До слова, одну з дитячих путівок на море Ігор Роменський придбав особисто за власні кошти. Чому ж, виникає запитання, попри заяви про турботу, у держави не вистачило грошей на тих 15 сиріт, котрим відпочинок оплатили благодійники?

— А отут уже виходить у держави якесь «нестикування», над яким треба міркувати і шукати вдосконалення нормативної бази, — продовжує розмову голова Суворовської районної ради Микола Дурницький. — Адже дітей-сиріт оздоровлюють за рахунок Фонду соціального страхування, а ці кошти надаються тільки працюючим громадянам. Але ж 80 відсотків опікунів — бабусі й дідусі, переважно пенсіонери. От і опиняються сироти в нерівних умовах: хто виховується у тітки чи взагалі у чужих людей — можуть розраховувати на путівку, а хто в бабусі — змушений залишатися в спеку у місті, на асфальті, бо хіба ж із пенсії придбаєш путівку онукові?..

Цього літа пощастило 15 малюкам, які покупаються й засмагнуть на морі, але ж це — крапля в морі. Адже тільки у Дніпровському районі під опікою пенсіонерів, котрим не належить допомога з Фонду соцстраху, перебуває 188 дітей-сиріт. Безперечно, є над чим подумати, і передусім — депутатам Верховної Ради.

Херсон.

На знімку: депутат Дніпровської райради Владислав Кондратов вручає путівку Яні Дзюбі, котру взяла на виховання Лідія Друщенко.

Фото автора.