Вартість готівкового долара в обмінниках уже знизилася в середньому до 4,98 гривні. «Зелений» частіше розпродують, а не купують. Чи означає це, що не сьогодні — завтра нас чекає ревальвація офіційного курсу гривні?

Не означає. Одразу скажу, що уряд не наважиться на різку зміну офіційного курсу, доки не пройдуть позачергові вибори до парламенту. Такі кроки навіть за наявності економічних підстав завжди поповнюють лави невдоволених із числа тих, хто накопичує заощадження в американській валюті і втрачає при обміні її на гривню.

До того ж не всі позичальники «зелених» зекономлять на ревальвації, бо часто кредитні угоди комерційних банків укладаються на базі плаваючих процентних ставок, які змінюються залежно від рівня інфляції та курсових значень. Отже, виграють лише ті, кому в разі різкого зміцнення гривні платити за фіксованими ставками. Тож різка зміна офіційного курсу, хоч не хоч, передбачає несприятливу для уряду переміну електоральних настроїв. Усі визнають, що гривня — одна з найбільш недооцінених валют, але ревальвувати її не час. Тепер про резони.

За великим рахунком, і населення, і Нацбанк неохоче розлучаються з доларом з різних причин, але цілком виправдано, оскільки послаблення його позицій перед євро — не інакше як тимчасове явище. Вже наступного року можемо мати протилежну картину. Тепер поміркуймо. «Зелений» пасує перед євро, те саме відбувається і з гривнею. І це добре для американського та українського експорту. Наші товари краще продаються в Європі. До того ж у долара і в гривні схожі системні ризики — скажімо, дефіцит зовнішньоторговельного балансу, який у нас наприкінці року може сягнути 6 мільярдів доларів США, або малопрогнозовані витрати на імпорт енергоносіїв, які посилюють попит на валюту. (Дотепер ми маємо справу з невизначеністю цін на природний газ на наступний рік, невідомо, яким чином підвищення соціальних стандартів уплине на прикінцеві параметри дефіциту бюджету цього року.) Україна ось уже два роки демонструє світові стабільність американського долара, мертво прив’язавшись до нього курсом 5,05 гривні, але це умовна прив’язка, бо, по суті, ми маємо плаваючий курс. А поточні коливання на готівковому ринку в липні можуть здивувати хіба що тих, хто всерйоз розглядає силу гривні за індексом бігмака. Для не таких наївних експертів — це сезонний чинник, посилений потужною пропозицією американської валюти на безготівковому ринку, зростанням інвестицій і позичкового капіталу. Отже, ревальвація можлива, але після виборів і обов’язково з урахуванням того, що або цього, або наступного року країна таки приєднається до СОТ.

Сергій Влад.