На засіданні оргкомітету зі святкування 16-ї річниці Дня незалежності прийнято за основу план заходів. За словами організаторів, він не надто відрізнятиметься від попередніх свят.

Серед основних заходів — вручення найвищих нагород Президентом, прем’єром, покладання високопосадовцями квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку та іншим видатним діячам України. У програмі свята також передбачено святковий парад, низку офіційних заходів за участю перших осіб держави, великий концерт у Києві українських зірок і феєрверк.

24 серпня за участю Президента і прем’єра відбудуться чотири основні заходи: о дев’ятій ранку в Софійському соборі розпочнеться Молитва за Україну, на яку буде запрошено представників усіх релігійних конфесій України. Опісля на площі перед Софійським собором виступить Президент України Віктор Ющенко. Об 11.30 на Хрещатику розпочнеться парад військово-духових оркестрів, у якому візьме участь близько 1500 музикантів. Потім Президент і прем’єр проведуть церемонію присвоєння звання «Герой України». О 19-й годині за участю керівників держави у Національному архітектурному заповіднику «Софія Київська» пройде офіційний прийом, присвячений Дню незалежності.

У той же час на майдані Незалежності розпочнеться молодіжний концерт за участю українських зірок естради. О 22-й традиційно відбудеться святковий феєрверк.

Відповідаючи на запитання журналістів, голова оргкомітету, віце-прем’єр із гуманітарних питань Дмитро Табачник повідомив, що родзинкою святкування Дня незалежності цьогоріч є те, що воно збіглося з

60-річчям святкування Дня шахтаря, у зв’язку з чим у Києві також пройде низка заходів, присвячених цьому святу.

Окрім того, напередодні в Києві відкриється чемпіонат Європи зі спортивного орієнтування.