У пік курортного сезону готуються відкрити вже четверту на півострові «Золоту скарбницю» працівники Кримського республіканського краєзнавчого музею в Сімферополі, якому днями повернули первісну назву: Центральний музей Тавриди. Такі зали з експозиціями давніх коштовностей уже відкрито в Ялтинському історико-літературному музеї, у Феодосійській картинній галереї Айвазовського. В найбагатшому на коштовні раритети Керченському історико-археологічному заповіднику, попри те, що головні скарби світового значення протягом понад двох століть вивозилися звідси в Петербург і Москву.

Шанувальників старожитностей вражає майстерність виготовлення численних золотих прикрас, ужиткових речей і оздоблення зброї. Особливо багато охочих помилуватися масивною шийною гривнею ІV століття до нашої ери та знайденими під час розкопок найдавнішої на півострові Керченської церкви Івана Предтечі: іконами, лампадами, натільними православними хрестами.

1200 виставлених у «Золотій скарбниці» свідчень древності нашого краю переважають кількісно навіть основну експозицію музею, при тому, що й запасники його дивують багатством.

Усі ці безцінні багатства передали сюди археологи, меценати й працівники СБУ, яким вдається дедалі ефективніше вилучати експонати «кримінальних розкопок» на місцях древніх поховань, святилищ. Хоча, на жаль, частка вивезених за межі України награбованих коштовних унікальностей досі залишається значною.

Захоплює відвідувачів усе: сліпучо-осяйні в променях вигадливих підсвічень золоті й срібні браслети, сережки, пряжки-фібули, нашивні оздоби, цілі розсипи монет. Більшість експонатів датуються V століттям до нашої ери і середньовіччям.

Науковці почали збирати велетенську керченську колекцію скарбів лише 40 років тому, а наважилися демонструвати все це безцінне багатство зовсім недавно, попередньо підстрахувавшись безпрецедентною системою охорони.

— Останні десять років надходження древніх унікальностей стали ще активнішими, — кажуть музейні працівники. — Цьому посприяв ухвалений 1993 року закон, що забороняє вивозити археологічні пам’ятки з території Криму і зобов’язує всі іноземні й вітчизняні археологічні експедиції здавати знахідки в місцеві музеї. Без цього закону неможливе було б і знайомство зі скарбами, якими починається золота експозиція, зокрема скарбу, знайденого не так давно в античному городищі Мірмекій — околиці Керчі. Тут сто монет п’ятого століття до н. е., виявлених у бронзовій вазі. Археологи й нумізмати називають ці коштовні кружальця кізікінами, бо чеканили їх у древньому місті Кізіку на узбережжі Мармурового моря. До речі, в Керченському музеї їх колекція набагато більша, ніж в Ермітажі.

Крим.