Доказом цього є відкриття на Тернопільщині ще одного дочірнього підприємства відомої німецької фірми

Україна нині переживає будівельний бум, що є ознакою здорової економіки. За словами міністра регіональної політики і будівництва Володимира Яцуби, ми приросли у будівництві на 14 відсотків. Щоб забезпечити всезростаючі обсяги, потрібна потужна база з виробництва будівельних матеріалів, зокрема гіпсових. А тут якраз відчувається дефіцит. Задовольнити потреби будівельників береться відома у світі німецька фірма KNAUF, яка міцно утверджується на українському ринку. Перший свій завод вона збудувала у Києві, потім був цілий комплекс із видобутку й переробки гіпсу в Донецькій області. І ось днями в Борщівському районі на Тернопільщині стало до ладу ще одне дочірнє підприємство KNAUF — «Скала».

Технічна революція в аграрному краї

Було все: урочисті марші, палкі промови, молебень за вдалий початок роботи. Били пляшку шампанського об борт самоскида і перерізали стрічку. Подія для сільськогосподарського району справді неординарна. Ще ніхто не вкладав такі великі інвестиції — майже 10 мільйонів доларів — у його розвиток. Ще ніхто не обіцяв такої зарплати — 3 тисячі гривень — в області, де середньомісячний заробіток ледь перевищує 800 гривень. І це лише початок. Поки що створено 70 робочих місць, у перспективі — 400. Ще до початку роботи кар’єру компанія інвестувала в економіку району 45 млн. грн. Було виділено кошти для ремонту доріг та освітніх закладів, фельдшерсько-акушерського пункту. «Скала» — генеральний спонсор самобутнього фестивалю «В Борщівському краю цвітуть вишиванки». Надходження до бюджетів усіх рівнів вимірюються мільйонами гривень.

З початком доброї справи привітав мешканців району міністр регіонального розвитку і будівництва України Володимир Яцуба. На його думку, прихід в область такого потужного інвестора — це технічна революція. Поки інші закордонні фірми чекають сприятливої політичної ситуації, такі, як KNAUF, відкривають усе нові й нові підприємства, працюють на перспективу. Крім того, прихід таких потужних фірм — це значні соціальні гарантії для регіону. Вже є домовленість, що «Скала» допоможе в газифікації сіл Сков’ятин і Шишківці, на території яких розміщено кар’єр з видобутку гіпсового каменю, сприятиме реалізації інших починань місцевої влади. Взагалі, у тому, що інвестора в цьому краї сприйняли як бажаного гостя, велика заслуга голів: райдержадміністрації — Ігоря Кунця, районної ради — Івана Чепесюка, сільських голів, депутатів різних рівнів. Жодного тертя не було, усі питання вирішувались оперативно, хоч, за висловом голови обласної ради Михайла Миколенка, декому й довелося поламати корупційні плани. До речі, мешканці Сков’ятина і Шишківців були повноправними учасниками свята. Разом з міністром Володимиром Яцубою і головою облдержадміністрації Іваном Стойком вони перерізали стрічку. От би й надалі було таке взаєморозуміння! Іван Стойко підкреслив, що протягом останнього місяця йому доводиться брати участь у відкритті вже третього підприємства з іноземними інвестиціями. Приємно, що Тернопільщина стає дедалі привабливішою для великого бізнесу: і вітчизняного, і закордонного.

Про взаєморозуміння з місцевою владою із вдячністю говорив і директор управління з гірничих робіт фірми Едуард Добмаєр. Він згадував, як такого ж погожого дня 2000 року відкривали кар’єр на Донеччині, а нині там один з найпотужніших в Європі переробних комплексів. Таке саме майбутнє у Шишковецького родовища. Він високо оцінив якість місцевого гіпсу. Та й запаси його чималі. Нині вивчають потенційні можливості інших родовищ.

Перший потяг з дефіцитною продукцією

Пролунав вибух — і в небо здійнявся стовп жовтого пилу. Кар’єр запрацював. Гірничий цех оснащено найсучаснішою технікою для буріння свердловин, вантажних і транспортних робіт. Виробництво механізовано за останнім словом техніки. Використовується обладнання провідних світових фірм: «Лібгер», «Тіттон», «Белл». В Україні немає жодного кар’єру з такою суперсучасною технікою. Дробарно-сортувальна дільниця за годину дробить і сортує 300 тонн каменю. «Скалі» довелося прокласти автошляхи і залізничну колію до Борщева, обладнати навантажувальний майданчик. Усі присутні урочисто провели на Київ перший потяг, завантажений щойно виробленою продукцією. Цього року планується видобути 100 тисяч тонн гіпсового каменю, а починаючи з наступного його видобуток сягне 500 тисяч тонн.

Цікаво, що фірма KNAUF паралельно з виробництвом здійснює підготовку кадрів. У власних навчальних центрах вона навчає архітекторів, проектувальників, будівельників. А ось у Тернополі співпрацюватиме з профтехучилищем № 10, де на її замовлення вводиться нова спеціальність: монтажник гіпсокартонних плит.

Досить бути сировинним додатком

Про перспективу підприємства розповів генеральний директор ТОВ «Скала» Олександр Гавриш. Років через два тут буде не лише видобуток гіпсового каменю, а й заводи з виробництва гіпсових плит, які західному регіону доводиться ввозити з-за кордону, а також сухих будівельних сумішей. Одне слово, замкнений цикл. Але для того, щоб він запрацював на повну потужність, потрібно наростити видобуток сировини. До речі, у зв’язку з будівельним бумом (а він спостерігається не лише в Україні) у борщівських гіпсах зацікавлені і цементні заводи. На відкриття кар’єру прибули цементники з України, Білорусі, Молдови.

Але вигідніше, звичайно, продавати готову продукцію, а не сировину. Це добре розуміють у фірмі KNAUF. Націлював на такий підхід і міністр регіональної політики і будівництва. «Досить Україні бути сировинним додатком до інших держав, — сказав Володимир Яцуба. — Нам потрібно експортувати готові вироби з гіпсу в Польщу, Угорщину, інші країни». Так невдовзі й буде. Адже KNAUF — стратегічний партнер. Він прийшов в Україну всерйоз і надовго.

Тернопільська область.

На знімку: міністр Володимир Яцуба (ліворуч) і голова облдержадміністрації Іван Стойко разом з мешканцями села перерізають стрічку дробарно-сортувальної дільниці.

Фото автора.