Як навести лад у своєму місті? Як спрямувати зусилля влади на потреби громади? Відповіді на ці запитання спільно шукають депутати міськради та громадські активісти.

Прикладом такої співпраці є обопільне бажання депутатів Херсонміськради та активістів громадської організації «Зелений світ» зробити свою малу батьківщину гарною та затишною. А ще — повернути місту над Дніпром славу зеленого ошатного обласного центру. Отож і змагаються поборники скверів та парків за кожну рослинку. Днями, приміром, влаштували акцію на знак протесту проти незугарних кіосків «Облпреси» (на знімку).

— Мало того, що ці «шедеври», виготовлені ще за радянських часів, давно не відповідають сучасному вигляду міста і лише потворять його вулиці, то ще й розташовані на газонах! Трава витоптана, земля зачовгана, — обурюється голова «Зеленого світу» Петро Буянов. — Півсотні цих «точок» в обласному центрі давно вже працюють без дозвільних документів. Але в цих «пунктах», що покликані нести в маси розумне й вічне слово, газет не знайдеш! Тут торгують іграшками, канцтоварами, пральним порошком — чим завгодно. Мета нашої акції — привернути увагу влади й громади до проблеми, щоб «зелені легені» міста дихали вільно.

— Термін оренди земельних ділянок під цими кіосками давно сплив, — підтримує вимоги «зелених» голова постійної депутатської комісії з питань містобудування та землеустрою міськради В’ячеслав Сиганевич. — Ми не збираємося його подовжувати, доки власник не приведе споруди в належний вигляд. До всього, окремі кіоски стоять на інженерних комунікаціях, що неприпустимо. Вимагаємо також перелік товарів, якими дозволено торгувати.

Поборники зелених насаджень налаштовані рішуче. Треба буде — до суду дійдемо, — запевняють. До того ж розраховують на підтримку журналістів. Адже в тих є свій зуб на «Облпресу». Ця контора перед газетярами — в боргах. Багатотисячні рахунки, виставлені в судах за взяту на реалізацію пресу, наштовхуються на юридичний глухий кут.

«Облпреса» винна нам понад триста тисяч гривень, — каже редактор місцевої газети «Гривна» Валерій Боянжу, — але пред’явити рахунки нема кому, підприємство давно зникло з усіма зобов’язаннями, а натомість одне за одним виникають різні ПП, ТОВи, КПФ, які знати нічого не бажають.

Цим стурбована й більш як сотня інших видань з різних регіонів, котрим заборгувала херсонська «Облпреса». За їхніми численними зверненнями нині ситуацію вивчають правоохоронці — з метою порушення справи про шахрайство.

Херсон.