Коаліція ініціює на 31 липня позачергову сесію

Народний депутат Василь Сільченко (СПУ) не виключає проведення позачергової сесії Верховної Ради у вівторок, 31 липня 2007 року. За його словами, з такою ініціативою виступили депутати парламентської коаліції. Про це Василь Сільченко заявив в ефірі радіо «Ера», повідомили «Голосу України» у прес-службі СПУ.

Головні питання, що їх обговорюватимуть на позачерговій сесії, припустив народний обранець, — правова основа для проведення дострокових виборів парламенту 30 вересня 2007 року та їх законодавче забезпечення.

Сьогодні, на думку депутата-соціаліста, до кінця не вирішено проблеми «обнулення» списків, відсутній реєстр виборців, у непрозорий спосіб формуються списки. Зовсім незаконно на телебаченні йде політична реклама Ющенка і його політичної сили, замаскована під соціальні ролики.

Крім того, партія Президента активно використовує адміністративний ресурс для зміцнення позицій блоку «НУ-НС», систематично знищує незалежну судову владу, заздалегідь блокуючи можливість оскарження в судах результатів виборів.

Сільченко вважає, що всі ці дії — основа для масштабних фальсифікацій, метою яких є реванш «помаранчевих сил» з метою встановити в Україні диктатуру, позбавивши країну демократичного шляху розвитку.

Він наголосив, що СПУ готова до дострокових виборів, але тільки в тому разі, якщо вони пройдуть на конституційній основі, а не на основі політичних домовленостей.

Суд поставив крапку в обнуленні списку «Нашої України»

«Обнулення» списку «Нашої України» не потребує ніяких додаткових рішень з боку ЦВК. Зокрема, стосовно виключення зі списку кандидатів у народні депутати згідно з рішенням з’їзду. Про це заявив народний депутат п’ятого скликання Микола Оніщук, посилаючися на відповідне рішення Печерського районного суду Києва. Це, за його словами, означає, що Верховна Рада п’ятого скликання не може бути поповнена до 300 парламентаріїв.

Він нагадав, що ще 11 травня Печерський районний суд визнав протиправним рішення ЦВК, яким було відмовлено в «обнуленні» списку «НУ». Пізніше Апеляційний суд Києва і Вищий адміністративний суд залишили рішення Печерського суду без змін.

«Склалася ситуація, коли старий виборчий закон вже не діє, а нові положення ще не набрали законної сили. Саме тому необхідно було звернутися до суду по роз’яснення, у який спосіб діяти», — зауважив Оніщук.

Нині, за словами Миколи Оніщука, відсутня будь-яка юридична можливість поновити конституційну чисельність парламенту: БЮТ та «НУ» обнулили свої списки, отже, і привести до присяги наступних у списку кандидатів неможливо.

Високим технологіям — зелене світло

У Комітеті Верховної Ради з питань науки і освіти розглядають проект закону про зони розвитку високих і нових технологій. Парламентарії, зокрема, пропонують врегулювати питання створення центрів інноваційного зростання. Нині підготовка виробництва інновацій зводиться до помірного фінансування. Приміром, технопарки, створені в 2000 році, здебільшого простоюють — з 16 зареєстрованих суб’єктів, ледь жевріє лише чотири. Україна зійшла зі шляху інноваційного розвитку, задекларованого десятиріччя тому. За кількістю патентів у розрахунку на чисельність науковців ми в 15—30 разів відстаємо від показників промислово розвинених країн, а за обсягом продажу ліцензій — у 10 разів.

Законопроект визначає основні завдання діяльності, умови створення та функціонування зон розвитку високих і нових технологій, повноваження органів управління ними, порядок відведення та використання земельних ділянок, розташованих в межах зазначених зон, тощо.

Державне стимулювання діяльності резидентів зон розвитку високих і новітніх технологій пропонується здійснювати шляхом запровадження спеціальних умов оподаткування та митного регулювання їх діяльності. Це дасть можливість створювати вітчизняну конкурентоспроможну продукцію на принципово нових технологіях, допоможе залучити додаткові інвестиційні ресурси для проведення наукових досліджень, забезпечить створення умов для ширшого залучення до науково-технічної, інноваційної діяльності, виробництва високотехнологічної продукції.