Не секрет, що різного штибу дозвільні служби, фірми зі сприяння в оформленні різноманітних документів, організації з прискорення проходження бюрократичної процедури — сите корито для чиновників. Чи не тому численні державні структури нині обвішані ними, як дерева омелою.

Прикро, але за часів незалежності його величність Бюрократ не тільки непомірно знахабнів, а й винайшов нові єзуїтські способи вигрібання кишень пересічного українця. Не є винятком і закордонний паспорт, видачу якого спритні комерсанти від держслужби перетворили на дуже прибутковий бізнес. Особливо зараз, коли видача закордонних паспортів нового зразка створила природний дефіцит.

До корпункту газети «Голос України» у Чернівецькій області та в редакції місцевих газет звертаються громадяни, які з тих чи інших причин були змушені оформити закордонні паспорти у стислі терміни, за що нині слід платити не багато не мало — 810 гривень 40 копійок. Серед них українські остарбайтери за кордоном.

Ми вирішили з’ясувати, як, хто і за що обдирає непаспортизованого буковинця, як липку. І з’ясували, що при ВВІРах, які тепер називаються підрозділами ГІРФО України, існують державні підприємства «Ресурси-Документ», створені ще згідно з наказом № 411 від 26.04.2006 року, підписаним тодішнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. У наказі йдеться про створення центрів прискорення оформлення документів з паспортно-візових питань. Справа ніби блага, якщо згадати ситого, неповороткого і показово повільного ввірівського бюрократа. Та, на жаль, бажання тодішнього міністра прислужитися людям через швидких на оборудку чиновників на місцях перетворилося на безсоромне здирництво.

Ми ж спробуємо з’ясувати, що робиться в Чернівцях.

Ідею колишнього керівника МВС тут одразу ж оцінили гідно, і невдовзі філія ДП «Ресурси-Документ» з’явилася в напівпідвалі основного офісу обласного ВВІРу на вул. Сучавській. А вже за кілька днів особи, які бажали терміново виїхати за кордон, і не тільки вони, почали сплачувати за паспорт, виправлений за 5—10 днів, 810 гривень 40 копійок. Замість 200—300 — до оприлюднення згаданого наказу. Чому ж у Чернівцях так завзято перевиконали ініціативу міністра?

Довгі роки в обласному ВВІРі працює Володимир Мрачковський, лицар «паркера» і промокатки. Людина поважна, відома з публікацій у пресі, особливо на теми торгівлі людьми. Багаторічний шанований трудівник з паспортизації буковинців не так давно вийшов на заслужений відпочинок, але, як і багатьом його колегам у подібних структурах, спокій йому тільки сниться. Нині пан Володимир є держслужбовцем високого рангу, а обіймає ту саму посаду — заступника начальника відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Чернівецькій області. Хто казав, що двічі в одну річку не зайдеш? Та цікаво інше. Хто б, ви думали, очолює чернівецьку філію ДП «Ресурси-Документ»? Не знаєте — скажемо: Мрачковський Сергій Володимирович, син пана ввірівського заступника. Для того, щоб Сергій Володимирович прискорював роботу чиновного тата, на вул. Лесі Українки, 6, окрім підвальчика на Сучавській, відкрито офіс згаданої фірми, на титульній стіні якого, на антаблементі, як кажуть архітектори, великими літерами виведено: МВС України, чернівецьке підприємство філія «Ресурси-Документ», Центр прискореного оформлення. У цьому ж приміщенні під лого «МВС України» розташувалась туристська агенція, яка відправляє людей у світи, а перед нею — обнесена стовпчиками з ланцюжками автоплаза — майданчик, де виставлено на продаж нові автомобілі (на знімку). Непоганий дах з абревіатурою солідної силової структури для відправки панянок у Стамбул і реалізації автомобілів.

Та ми ведемо мову про закордонний паспорт, отримання якого є невід’ємним законним правом кожного українця, реалізацію якого покладено на державу. Звісно, кожна робота має бути оплачена, бо за що виживав би скромний український держслужбовець? Але скільки збирає з громадянина держава, а скільки — структура-прилипайло? Звернімося до офіційного документа, який нам удалося отримати. Називається він «Розміри послуг та держмита за оформлення паспортів громадянина України і т. д.» Так ось, щоби пришвидшено оформити паспорт (приміром, за 4 дні — писанини ж не бозна-скільки), треба заплатити державне мито у розмірі 340 гривень. Це державі, а держава — наша ненька. Ще 20 гривень 40 копійок треба заплатити працівникам служби за послуги ВІТ. Це теж зрозуміло, люди на роботі. А скільки ж треба заплатити за так звані представницькі послуги ЧФ ДП «Ресурси-Документ»? Немало — 350 гривень. Ще 100 гривень — за якийсь примарний страховий поліс, котрий є особистою справою подорожнього. Отож державі — 340, а «Ресурсам-Документу» — 350 гривень. Так недовго сільським людям і заплутатися, хто держава — Україна чи «Ресурси-Документ». Хоча за таких розцінок більшість сільських людей стає невиїзною.

Щоб надати справі більшої законності, а іншими словами — прикрити насиджені тили, одержувачам паспортів при отриманні документа дають підмахнути «заяву-доручення» із прейскурантом на послуги. Характерною є приписка дрібненьким шрифтом наприкінці кошторису: з вартістю послуг ознайомлений, заперечень не маю. Щасливі власники нового паспорта підписують, не вчитуючись. Потім, звичайно, написаного пером і сокирою не докаліграфуєш.

А чи можуть буковинці прискорено оформити паспорти, обійшовши «Ресурси-Документ»? Теоретично можуть, але повірте, що те оформлення прискореним назвати буде важко. Жоден актор так не вміє тримати паузу, як наш бюрократ. До речі, в інших областях апетити філій ДП «Ресурси-Документ» значно скромніші — там закордонний паспорт можна вибрати за 400—500 гривень на кін. І галопом по Європах.

Тепер звернімося до простої арифметики. Одразу попереджаємо, що вона є достатньо приблизною, уточнити бухгалтерію можуть хіба що відповідні органи. Отож, як нам вдалося з’ясувати, у 2006 році на Буковині було видано 27 тисяч 264 паспорти, з них 8 тисяч 628 допомагали отримати прискорювачі. Помножмо цю цифру хай лише на 200 гривень «накрутки» на кожному паспорті в середньому і отримаємо кругленьку цифру — 1 мільйон 725 тисяч 700 гривень. Це крім тих паспортів, де прискорювали вклейку дитячого фото в документ матері — за 233 гривні 8 копійок на-гора.

У 2007 році, за теж приблизними підрахунками, закордонні паспорти вже отримали 9 тисяч 723 щасливі буковинці. Через допоміжну структуру таких паспортів пройшло приблизно 5 тисяч 459 штук. Беремо калькулятор і отримаємо 1 мільйон 151 тисячу 800 гривень. Ніврочку рочок.

Одразу обмовимося. Ми жодним чином не збираємося рахувати прибутки ані ГІРФО, ані іншого державного підприємства. Це, зрештою, їхні комерційні справи. Ми просто намагаємося з’ясувати, чому існує такий ґешефт при державній справі і скільки коштує третя шкура нещасного буковинця. Ще одна подібна структура — і вона піде за ціною норки.

Що про це все думають у Києві? У першому ж офіційному виступі новий міністр внутрішніх справ Василь Цушко виправдав своє соціалістичне походження і піддав жорсткій критиці практику паразитування різноманітних прибудов і надбудов на офіційних міліцейських структурах, якими є ДАІ та ГІРФО. «Великі зловживання виявляються в операціях з коштами населення, отриманими за надання МВС платних послуг... І ці факти отримають свою оцінку згідно з законом», — заявив тоді міністр. Також він сказав, що проти підприємства «Ресурси», подібного до нашого, але при ДАІ, яке зібрало сотні мільйонів гривень з населення, порушено кілька кримінальних справ. Проте міністр через політичні перипетії дістав інфаркт і відбув до німецьких лікарів. Йому закордонний паспорт, сподіваємось, обійшовся дешевше. Новий начальник УМВС у Чернівецькій області Георгій Проскурняк недавно очолив цю силову структуру, але він має достатній досвід і репутацію поважного керівника, щоб скасувати налагоджену систему здирництва. До речі, в обласному ДАІ керівництво структури з подібним уже навело лад.

Газета звернулася з проханням прокоментувати згадані розцінки до нового керівника, щоб легше було розуміти нашим читачам, обласного ВВІРу. Юрій Снєжин, який щойно очолив цей підрозділ міліції, заявив, що він якраз розбирається з цією ситуацією і конкретну відповідь дасть згодом, після того як доповість про стан справ керівництву. Знаємо, що за плечима Снєжина — служба не в ЖРЕПі, а в СБУ, тому сподіваємося, що згадана ситуація не стане для нього ребусом. І він не захищатиме будь-що честь чужого мундира. І це швидко відчують люди, насамперед на своїх гаманцях.

Наші сподівання, як і сподівання людей, які звернулися до газети, здається, починають справджуватися. Днями Юрій Снєжин провів прес-конференцію, на якій після інформації про отримання закордонних паспортів нового зразка та терміни їх видачі повідомив журналістів про те, що прискорену видачу документів у його відомстві взято під жорсткий контроль. Уся процедура стала прозорою, а ціни на пришвидшене оформлення основного документа знижено. У місцевій пресі вже з’явилися перші відгуки мешканців Чернівецької області, які отримали закордонні паспорти за значно нижчими цінами безпосередньо в обласному, міському та районних ГІРФО. Що ж, можуть, коли хочуть. Можливо, чернівецький досвід повернення чиновника обличчям до людей знадобиться і в інших регіонах держави.

Колаж Юлії ЄфІмовоЇ.