Розстановка політичних сил на Черкащині щомісячно змінюється. Постійними лишаються локальні сутички

Свої чубляться, щоб чужі боялися

Здавалося, беззаперечна перемога Блоку Юлії Тимошенко на минулих виборах дасть можливість її прибічникам сконцентрувати у своїх руках всю повноту влади в області і навіч показати неабиякі керівні таланти. До органів місцевого самоврядування всіх рівнів потрапило близько двох тисяч «бютівців». На чолі районних рад стало 13 партійців з полум’яним серцем на квитку. Обласну раду, в якій 33 місця зайняв БЮТ, очолив член партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Володимир Гресь. Міським головою Черкас обрали Сергія Одарича, котрий переміг своїх суперників під біло-червоними прапорами Юлії Тимошенко. Заступником голови облдержадміністрації призначили лідера черкаських «бютівців» Ігоря Єреська. Однак колишній викладач місцевого університету незатишно почувався у чиновницьких апартаментах і невдовзі залишив цю посаду. Якраз надійшла його черга одержати від БЮТу мандат народного депутата.

Перший дзвінок чвар між «сердечними» однопартійцями пролунав на сесіях Черкаської міської ради. Не дійшовши згоди у деяких питаннях, фракція БЮТу розкололася на два непримиренні табори. Першим командував найближчий порадник Юлії Володимирівни Богдан Губський, другим — екс-голова Черкас, народний депутат України Володимир Олійник. Проти обох воював міський голова Сергій Одарич. Розбрат «бютівців» у міській раді завершився тим, що Сергій Одарич остаточно розпрощався з політичним блоком Юлії Тимошенко. Він став почесним головою Партії вільних демократів, керованою Михайлом Бродським. Володимир Олійник, також розсварившись з найближчим оточенням «леді Ю» і не склавши депутатських повноважень, почав свою гру. Попри неприємні для блоку перипетії у Черкасах Богдан Губський на одній зі своїх прес-конференцій заявив, що на дострокових виборах БЮТ набере на Черкащині щонайменше... 51 відсоток голосів. Ці плани ніяк не в’яжуться із затишшям, яке панує на політичному полі БЮТу. Крім обміну дошкульними «люб’язностями» між колишніми однодумцями на сторінках місцевої преси.

До виборчих перегонів готові

«Наша Україна» і соціалісти мають в обласній раді по 13 штиків. Через переконливу перемогу БЮТу на виборах «нашоукраїнцям» довелося пожертвувати місцем голови обласної ради. Втім, вони відстояли, як і соціалісти, посади заступників у вищому представницькому органі області. Крім того, «НУ» має в одній особі голову облдержадміністрації і лідера обласної організації Олександра Черевка, друга Віктора Ющенка. Зважаючи на цю обставину, а також на те, що більшість голів райдержадміністрацій представляють пропрезидентські сили, у «нашоукраїнців» не такі вже й погані позиції перед достроковими виборами. Вони, до слова, контролюють левову частку обласних та районних засобів масової інформації. Чимало черкащан і досі прихильно ставляться до Президента.

Цікава ситуація з соціалістами. Обласний осередок СПУ працює на повних парах. Незмінний лідер черкаських соціалістів народний депутат кількох скликань Олексій Малиновський більшість свого часу проводить не у Києві, а на Черкащині. Він ініціатор не однієї помітної піар-акції. Соратники Олександра Мороза встановили навіть на центральному майдані обласного центру пам’ятний знак, присвячений 15-річчю заснування Соцпартії. Час від часу поряд з’являється намет СПУ.

Тверді позиції СПУ і на владному олімпі. Поразкою завершилася спроба «помаранчевих» усунути з посади заступника голови облради соціаліста Юрія В’язмітінова. Натомість у Черкаському міськвиконкомі з’явився ще один віце-голова, член СПУ, бізнесмен Сергій Гура. Він став колегою однопартійця, заступника голови міського виконавчого комітету Анатолія Прокопова. Комуністи на Черкащині також стабільно мають свою політичну «нішу».

Зміцнюють лави, йдуть у народ

Сім мандатів завоювали на минулих виборах до обласної ради «регіонали». Це вважалося за успіх. Послідовники Віктора Януковича зайняли незначну кількість місць у районних та міських радах. Однак про активність членів Партії регіонів годі було говорити. Принаймні доти, доки народним депутатом України не стала колишня директор швейної фабрики Наталя Горбенко. Вона швидко розгорнула бурхливу партійну діяльність.

Вдалим рішенням для черкаського осередку Партії регіонів є також призначення Миколи Білоблоцького керівником обласного виборчого штабу.

Нарощує м’язи перед виборчими перегонами Народна партія. У неї за плечима один з найбільших в області загін активістів. Майже півтори тисячі «литвинівців» стали депутатами рад усіх рівнів, 146 — головами сільських та селищних рад, 135 — секретарями органів місцевого самоврядування. У Шполі та Кам’янці райради очолюють члени Народної партії. Депутатами обласної ради стало шість «народників». Причому два з них — парламентарії минулих скликань Верховної Ради.

Після поразки на виборах 2006 року партійні побратими Володимира Литвина не опустили рук, а послідовно продовжували зміцнювати свої лави. І тепер, коли частина населення стомилася і від «помаранчевих» і від «біло-блакитних», у «конструктивних» «литвинівців» є всі шанси на перемогу.

Черкаська область.