Минуло одинадцять років з початку видачі земельних сертифікатів колишнім членам колективних господарств: працівникам полів і ферм, спеціалістам сільського господарства тощо. Що таке земельний сертифікат, які його особливості, переваги?

Право особи на земельну частку (пай) засвідчує спеціальний документ земельний сертифікат. У ньому містяться відомості про вартість частки та її розмір в умовних гектарах. Коли такий документ громадянин отримав, то він ще не знає, де конкретно знаходиться його частка землі й не може її самостійно обробляти чи іншим способом використовувати.

Власник земельного сертифіката має право на частину землі, яка належала колективному господарству. Щоб отримати земельну ділянку у власність, потрібно написати заяву до місцевої ради про виділення паю в натурі (на місцевості). За позитивного рішення ради землевпорядна організація визначає межі ділянки, виготовляє землевпорядну документацію та видає державний акт на право власності на землю. У ньому, на відміну від земельного сертифіката, вказано цільове призначення ділянки — для ведення товарного сільськогосподарського виробництва або для ведення фермерського господарства.

Poзміp земельної частки, виділеної в натурі (на місцевості), зазвичай відрізняється від того, який зазначено в сертифікаті. Це залежить від якості землі. Тобто можна отримати якісну землю меншої площі або землю гіршої якості, але більшої площі.

Виданий земельний сертифікат буде дійсним доти, доки його власник не виділить земельний пай у натурі (на місцевості) та не обміняє цей документ на державний акт на право власності на землю.

У разі втрати земельного сертифіката його власник не втрачає свого права на отримання державного акта. Однак спочатку необхідно отримати дублікат сертифіката. Відновлює земельний сертифікат та районна державна адміністрація, яка його видавала.

Своє право на земельну частку власник сертифіката може тільки передати у спадок. Право власності на сертифікат переходить до спадкоємців за нормами спадкового права.

Тимчасово заборонено продавати, дарувати чи обмінювати цей документ. Закон вимагає, щоб земельний сертифікат було видано особисто громадянинові і щоб він не передавався на зберігання іншим особам.

Власник сертифіката на право на земельну частку (пай) до виділення йому в натурі (на місцевості) земельної ділянки має право укладати договір оренди земель сільськогосподарського призначення, місцезнаходження яких визначається з урахуванням вимог раціональної організації території та компактності землекористування.

У Київській області 88 відсотків власників сертифікатів отримали державні акти на право власності на землю.