На Луганщині підписано тристоронню Регіональну угоду між облдержадміністрацією, обласними організаціями роботодавців і підприємців, а також обласними профспілковими об’єднаннями. В угоді виписано права й обов’язки кожної з трьох сторін у сфері виробничих і економічних відносин, оплати й охорони праці, зайнятості і соціального захисту населення області від безробіття та інші соціально значущі гарантії. На думку глави облдержадміністрації Олександра АНТИПОВА, влада, профспілки і роботодавці мають виступити на одному боці в справі захисту прав людей, що трудяться на підприємствах області, і створити тим самим її економічну базу. Прагнення до такого об’єднання зусиль не можна не вітати. Досить сказати, що дотримання державних соціальних гарантій і соціальний стан шахтарів протягом багатьох років залишаються великою проблемою, яку можна розв’язати тільки спільно. І сьогодні. Бо завтра вже буде пізно.

Конфедерація вільних профспілок Луганської області разом із Громадським комітетом захисту конституційних прав громадян нещодавно провела моніторинг дотримання мінімальних державних стандартів і гарантій у шахтарському Зоринську. Це місто правозахисники вважають епіцентром деградації соціальної інфраструктури Донбасу і наочним прикладом сучасної жорстокої системи експлуатації праці. Отож, на думку експертів, власність державної шахти «Никанор-Нова» використовується тільки в інтересах вузького кола осіб, які привласнюють прибуток і завдають великої шкоди найманим робітникам шахти. На підтвердження сказаного наводяться такі приклади. Понад 500 робітників вугільного підприємства мають щомісячний прибуток менш як 600 грн., при цьому жоден з них не одержує державні субсидії на комунальні платежі. За рівнем доходів понад 85% найманих робітників «Никанор-Нової» живуть у злиднях. Причин цього багато. Ось одна з них: чинні ставки і посадові оклади оплати праці найманих робітників на шахті фактично нижчі на 90 відсотків від гарантованого державою мінімального тарифу оплати праці. При цьому з убогого сімейного бюджету гірники змушені самостійно купувати спецодяг і спецвзуття, засоби індивідуального захисту, наприклад, респіратори і фільтри пилового захисту органів дихання та багато іншого. За даними конфедерації вільних профспілок, за потреби 9 тисяч 900 пар спецвзуття з початку року на шахті придбано лише... десять пар, а з необхідних майже 2 тисяч спецівок шахта закупила лише більш як 300. Це означає, що близько тисячі гірників змушені працювати у рваному одязі або купувати його за свій рахунок. Керівники конфедерації вільних профспілок не пригадали такого випадку, щоб питання про невиконання тарифів на підприємствах вугільної промисловості і порушення гарантій найманої праці були всебічно розглянуті на колегії облдержадміністрації й у результаті вжито дієвих заходів.

Незалежна профспілка гірників краснодонської шахти ім. Баракова звертає увагу на інший важливий аспект проблеми. Проектна потужність цього підприємства становить 700 тис. тонн вугілля на рік, а фактично виробляє сьогодні більше мільйона тонн. Шахта відома великою концентрацією метану, що останніми роками забрав життя десятків людей. У таких умовах перевищення потужності підприємства може призвести до небажаних наслідків. На жаль, соціальні гарантії і безпека гірників шахти ім. Баракова, м’яко кажучи, залишають бажати кращого.

Чи змінить ситуацію тристороння угода? Підписанти на це запитання відповідають ствердно, однак люди, що працюють у сфері виробництва, налаштовані не так оптимістично. Особливо скептично вони ставляться до можливостей і «бойової готовності» Федерації профспілок, яка вже давно втратила свій авторитет. Що приваблює людей у цій угоді, то це те, що в ній поставлено завдання про повну ліквідацію заборгованості у заробітній платі і відставання в рівні оплати праці бюджетників порівняно з средньообласним рівнем, а також збалансованість розмірів заробітної плати і тарифів на житлово-комунальні послуги. Учасники підписання тристоронньої Регіональної угоди висловили надію, що обіцянки підкріпляться конкретними спільними діями. Сподіваються на це і луганчани.

Луганськ.