У Кам’янці-Подільському на Хмельниччині готуються до референдуму. У такий спосіб люди намагаються захистити свої екологічні права.

Два роки тому власником місцевого заводу «Модуль» стала дніпропетровська фірма «Едпол», яка на його базі розпочала нове виробництво. Варто зазначити — шкідливе виробництво. Дозвіл на реконструкцію дав міськвиконком. Так, на думку начальника управління економіки, промисловості, підприємництва, інвестицій та споживчого ринку Дарії Басюк, влада сподівалася «допомогти реальному сектору економіки, створити нові робочі місця та поповнити бюджет».

Перші громадські слухання, які зібрали, як того вимагає закон про будівництво шкідливого виробництва, фактично не відбулися. На них були присутні лише кілька мешканців одного мікрорайону — селища Першотравневого. Інвесторам слід було б подбати, щоб донести до громади повну інформацію про нове виробництво, та вони, мабуть, поспішали повернути вкладені кошти.

Пуск мав відбутися восени минулого року. Але громада, таки дізнавшись про порушення, допущені під час проектування та будівництва, провела кілька акцій, створила ініціативну групу, домоглася незалежної екологічної експертизи.

Людмила Любінська, голова громадської організації «Товариство подільських природодослідників та природолюбів», каже:

— Ситуація, що склалася в місті, спонукала мене взяти участь в експертизі. А щоб нас не звинуватили в непрофесійності, запросили міжнародного експерта Георгія Білявського. Оцінюючи вплив на навколишнє середовище об’єкта за його робочим проектом, запротоколювали 21 порушення, і в лютому цього року оприлюднили свої висновки.

На вимогу громадськості власники заводу замовили ідентифікацію класу небезпеки і нині розробляють план локалізації та ліквідації ймовірних аварійних ситуацій та аварій, додає Тетяна Душанова, начальник санітарно-хімічної лабораторії місцевого електромеханічного заводу.

— Поруч із автотрасою міжнародного значення, близько до житлових будинків та Подільського державного аграрно-технічного університету розміщено ємності з воднем, концентрованою соляною кислотою (її завезено 300 тонн), — каже вона. — Є й інші кислоти та важкі метали. Очисні споруди проектом не передбачені. Відходи виробництва, а це, зокрема, відпрацьована кислота, мають намір просто вивозити. Тож не дивно, що люди не вірять голим словесним переконанням, вони мають бути впевнені, що їхні діти та внуки не постраждають від недбальства горе-господарів.

— Нам щоразу демонструють карту 20-літньої давності, якою керувалися під час проектування, — обурена депутат Гуменецької сільської ради Ольга Голубіцька. — Але відтоді завод помітно «обріс» житловими масивами. Будинки мешканців села Лисогірка розташовані трохи більш як за сто метрів від виробництва, тоді як санітарна зона вочевидь має бути більша. Яка ж вона насправді, людям невідомо. Керівник «Модуля» Ростислав Микитюк завчено повторює: «Накладається на стару зону».

Остання сесія міськради своїм рішенням заборонила всі пусконалагоджувальні роботи до надання громаді повного пакета документів. Однак адміністрація підприємства знехтувала цим. «Ми працюємо, бо відшліфовуємо виробничий процес», — не приховує Ростислав Микитюк. А перший заступник голови міськвиконкому Сергій Бабій заявляє, що справу передано в прокуратуру міста. Там цей факт заперечують.

Щоб поставити крапку в цій ситуації, громада на зборах вирішила провести 30 вересня місцевий референдум. Він має раз і назавжди заборонити місцевій владі давати згоду на розташування нових об’єктів підвищеної небезпеки 1 та 2 класу. Адже кілька років тому та сама громада обрала стратегічним напрямом розвитку туризм, а це ніяк не в’яжеться з металургійними підприємствами в зоні міста. Жару в огонь додало й рейтингове інтернет-голосування за сім чудес України, в якому Кам’янець упевнено лідирує.

Нині оргкомітет розпочав збирання підписів. Що ж до лінії прокату, то громада очікує, що влада таки змусить завод виконати рішення сесії. Велику надію покладають на втручання обласної екологічної прокуратури, куди звернувся депутат обласної ради Адам Яхієв.