Як кажуть, не довго музика грала, не довго раділи окремі незахищені категорії населення, яким рішенням Конституційного Суду позаминулого тижня було відновлено пільги і компенсації.

Проти рішення КС минулого тижня різко виступив Кабмін, який дії суддів вважає заполітизованими. До того ж уряд підрахував: щоб відновити пільги і компенсації, додатково з держбюджету потрібно виділити 60—70 мільярдів гривень. А таких грошей уряд не має.

Кабмін зазначає: щоб профінансувати всі законодавчі норми, фактично поновлені КС, необхідно майже вдвічі збільшити ставки податків на додану вартість, прибуток та доходи громадян. Або «зняти» гроші з інших соціальних статей. Відповідь у стилі братів Кличків. Нокаутуюча. Навіч маємо конфлікт між двома гілками центральної влади.

А тим часом, за попередніми даними, на ліквідацію всіх наслідків аварії потяга з фосфором у Львівській області необхідно буде витратити близько 100 мільйонів гривень. Майже всю суму доведеться оплатити державі, бо страхове відшкодування не перевищить 2 мільйонів гривень. За законом 50 відсотків цієї суми мають бути спрямовані особам, здоров’ю яких завдано шкоди, 20 відсотків — на відшкодування майнових збитків, решта 30 — на відшкодування збитків навколишньому середовищу.

Як стало відомо, СБУ ще за місяць до цієї аварії попереджала Міністерство транспорту та зв’язку про можливі катастрофи. В аналітичній записці силовиків зазначалось, що 56 відсотків основних фондів залізничного транспорту зношені. Ступінь зношеності рухомого складу — 68 відсотків, а відновлення і модернізація галузі фінансується не більш як на 30—40 відсотків від необхідного. Ось такі пироги. Ще довго їздитимемо по лезу ножа. З усіма наслідками...

Віднині іноземці, які прибуватимуть в Україну, повинні мати при собі гроші в будь-якій валюті на суму, яка дорівнює 10 тисячам гривень (20 місячних прожиткових мінімумів). Так сказано у постанові Кабміну.

Вміст гаманців перевірятимуть тільки у громадян тих країн, які потраплять до спеціального списку. Поки що такого списку немає. Швидше за все, він буде складений із переліку країн, звідкіля прибуває найбільше нелегалів. У 2006 році в Україну найбільше нелегалів прибуло з Молдови, Узбекистану, Вірменії, Азербайджану, Таджикистану, Грузії, Росії.

Минулого тижня іноземні аналітики оприлюднили свої дослідження стосовно зарплат високопоставлених українських топ-менеджерів (управлінці, фінансові директори, начальники департаментів провідних корпорацій і холдингів). Їх середній чистий прибуток після сплати податків, витрат на авто, квартиру та їжу становить 150 тисяч доларів за рік. Це сьомий показник у світі. Для порівняння — квітуча сита Німеччина на 19-му місці. Ще одне порівняння. Середня річна зарплата рядового громадянина в Україні, за даними Держкомстату, не перевищує трьох тисяч доларів.

До першої десятки, окрім України, увійшли Росія, шість азіатських країн, дві латиноамериканські. Одне слово, до Саудівської Аравії та ОАЕ вже рукою подати. Різниця якихось 80 і 75 тисяч доларів відповідно. Америку вже догнали і перегнали. Чи не про це мріяв колись Микита Хрущов?..