Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглядає проект закону про обіг зброї невійськового призначення. Автор документа народний депутат Сергій Гусаров наголошує, що питання набуття права власності на зброю, особливості її зберігання та користування, спадкування та відчуження нині регулюється інструкціями МВС України. А проект допоможе врегулювати ці правовідносини.

Документ спрямований на захист життя, здоров’я громадян, їхньої власності. Він запобігатиме незаконному розповсюдженню та обігу зброї. Будуть усунуті зайві бюрократичні перепони у сфері обігу зброї, які, на думку автора, не відповідають сучасним вимогам. Окрім того, законопроект визначає загальні положення, види зброї, суб’єктів права власності на зброю, гарантії прав виробників, власників і користувачів зброї та відповідальність за порушення чинного законодавства тощо.

У документі пропонується визначити право громадян та суб’єктів підприємництва займатися виготовленням, ремонтом та торгівлею в установленому порядку зброєю, боєприпасами, а також вирішувати спірні питання щодо обігу зброї в судовому порядку.

Законопроект не передбачає права на придбання, зберігання і носіння короткоствольної вогнепальної (нарізної) зброї (пістолетів і револьверів).

Актуальність прийняття такого закону зумовлюється також необхідністю виконання Україною міжнародних зобов’язань з питань обігу зброї та бойових припасів.

Представлений законопроект за своєю суттю та структурою не вносить у правове поле України чогось принципово нового, за винятком надання права власності фізичним особам мати у власності травматичну зброю несмертельної дії (пістолети з гумовими кулями).