Постанова Оболонського районного суду Києва про поновлення на посаді судді Конституційного Суду Петра Стецюка має бути невідкладно оскаржена Верховною Радою України до Київського апеляційного адміністративного суду. Про це йдеться в заяві голови Комітету ВР з питань правової політики Григорія Ілляшова, яку оприлюднила прес-служба парламенту. Нагадаємо, П. Стецюк став конституційним суддею за квотою «Нашої України» та звільнений парламентом з цієї посади 24 травня цього року у зв’язку з порушенням присяги.

Оболонський районний суд столиці, переконаний керівник комітету, своїм рішенням «догодив секретаріату Президента».

«Вважаю, що постанова Оболонського районного суду м. Києва від 19 липня 2007 року у справі за адміністративним позовом колишнього судді Конституційного Суду України Стецюка П. Б. є такою, що порушує чинне законодавство України», — зазначає Г. Ілляшов.

Зокрема, на його переконання, приймаючи до розгляду адміністративну справу про визнання протиправним і скасування рішення Верховної Ради та поновлення на посаді судді КС, Оболонський районний суд Києва не врахував того, що ця справа підлягає не адміністративній, а конституційній юрисдикції. До того ж Верховна Рада, звільняючи з посади призначеного нею суддю КС, реалізовувала свої конституційні повноваження та контрольні функції, закріплені Основним Законом, який передбачає не лише призначення, а й звільнення з цих посад третини складу КС.