Цьогорічне вручення нагород Польської кіноакадемії, окрім мистецької, мало й політичну складову.
Президент академії Даріуш Яблонскі  попросив про жест підтримки для утримуваного на Луб’янці українського режисера Олега Сенцова. Всі учасники церемонії вручення нагород «Орли 2015» (польський «Оскар») відгукнулися — взяли в руки й підняли над собою картки жовтого кольору із написом блакитними літерами «Я — Олег Сенцов». Серед учасників були, зокрема, Францішек Пєчка, відомий як Густлік із фільму «Чотири танкісти і собака», та Агнєшка Голланд, котра очолює Європейську кіноакадемію (EFA).
Акція не була одноразовою. Від імені Польської кіноакадемії її президент звернувся до всіх людей доброї волі, щоби приєднувалися до ініціативи — фотографувалися з карткою «Я — Олег Сенцов» та надсилали підписані світлини на адресу кіноакадемії (pnf@pnf.pl).
У коментарі для «Голосу України» Даріуш Яблонскі підкреслив, що до цієї акції польських кіномитців спонукала «драматична ситуація українського колеги-режисера». Вони розглядають її як своєрідне продовження минулорічної акції європейських кінематографістів, які на заклик Агнєшки Холланд підписували петицію до Кремля з вимогою звільнення режисера (було зібрано понад 37 тисяч підписів). «Ми як Польська кіноакадемія хочемо взяти над ним символічне шефство, оскільки ми — поляки — дуже добре знаємо, що означає бути позбавленим волі за слово», — наголосив президент Польської кіноакадемії.

Варшава.