Паризька поліція, що минулого тижня кілька діб поспіль намагалася безуспішно розшукати власників малогабаритних безпілотників (БПЛА — безпілотний літальний апарат), що «окупували» нічний повітряний простір французької столиці, здається, розкрила таємницю. Правоохоронці, проводячи розшук, затримали в Булонському лісі трьох журналістів катарського телеканала «Аль-Джазіра» за підозрою у причетності до запуску тих самих безпілотників. Один із затриманих визнав свою провину, двоє його колег відкинули всі обвинувачення.
Власником дрону, який, за версією поліції, кілька діб не давав їм спокою, виявився 32-річний журналіст Тристан Редман, який працює в паризькому бюро «Аль-Джазіри». В листопаді він привіз із Лондона безпілотник і найняв двох колег, віком 52 та 68 років, для здійснення зйомки для телеканала. Правоохоронці з’ясували, що цей журналіст керував дроном, у той час як його колеги знімали сам процес і начитували текст. Цікаво, що затримання журналістів відбулося після того, як кілька безпілотників упродовж двох ночей «кружляли» над важливими об’єктами столиці. Зокрема, в ніч з минулого понеділка на вівторок принаймні 5 безпілотників були помічені над посольством США, площею Згоди, Ейфелевою вежею, Будинком інвалідів та вежею Монпарнас. У ніч із середи на четвер дрони вже «кружляли» над Національними зборами та Сеною. А наприкінці січня безпілотники були помічені поблизу порту Бреста, де розташована військово-морська база, над Єлисейським палацом — адміністрацією президента Франції. Крім того, із жовтня 2014 року було зафіксовано польоти над 17 ядерними об’єктами у Франції.
Тристан Редман, який визнав себе винним, учора був викликаний до суду Парижа на слухання у його справі. Журналіст відмовився оприлюднювати мотиви своїх дій. Суд розглядав справу за спрощеною процедурою на основі прецеденту, запровадженого у Франції з 2004 року, який передбачає менш суворе покарання у випадку, коли підозрюваний у скоєнні злочину одразу «визнав себе винним». За керування безпілотником без належного дозволу суд Парижа оштрафував чоловіка на тисячу євро та конфіскував літальний апарат. Адвокат журналіста докоряє суду, назвавши покарання непропорційним наслідкам вчинку її підзахисного.
Поки тривав суд, міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казнев заявив, що з 5 жовтня у Франції зафіксовано 60 польотів безпілотних пристроїв, у тому числі й над атомними станціями. Міністр запевнив громадськість, що уряд вжив належних заходів проти можливої загрози.
До вчорашнього ранку всім здавалося, що таємницю «дивних явищ» у паризькому небі нарешті розкрито. Проте на ранок 4 березня розлючена поліція почала пошуки вже нових зловмисників — власників безпілотників. З’ясувалося, у ніч з вівторка на середу до відділків столичної поліції надійшло 12 дзвінків про нові польоти дронів. Правоохоронці миттєво прореагували, виїхавши на місця, де бачили безпілотники. Проте затримати нікого не вдалося. Хтось знову познущався над владою. Здається, відтепер на зловмисників чекає суворіше покарання, ніж штраф у тисячу євро.

Роман СУЩЕНКО, власний кореспондент Укрінформу, для «Голосу України».