Червневий ранок для мешканців студмістечка Донецького національного університету (ДНУ) розпочався із гуркоту бульдозера. Ні, йдеться не про обіцяну місцевою владою реконструкцію гуртожитків на тризіркові готелі. Поруч із містечком будує магазин та кафе приватна фірма «Альфа-Спорт» (на знімку). Студенти, викладачі університету та представники громадськості вийшли пікетувати будівництво.

«Спочатку крамничка. Потім — пиво, горілка, дебоші...»

Із інформації, наданої прокуратурі міста проректором найбільшого в області університету Віктором Бондаренком, дізнаємося, що приблизно з квітня 1994-го тоді ще МП «Альфа-Спорт», захопивши ділянку, розмістило на вул. Рози Люксембург, 10 торговельний кіоск безпосередньо поблизу студентського гуртожитку. Директор підприємства був за це притягнений до адміністративної відповідальності. А в 1997 році рішенням виконкому міськради ділянку надали в тимчасове користування на умовах оренди терміном на три роки.

— Коли вузи не фінансувалися, ми прагнули заробити кошти, — розповідає ректор Володимир Шевченко. — Тоді цю землю здавали в оренду і гроші використовували на облаштування студмістечка (держава не виділяла і не виділяє на це ані копійки). Через три роки ми запропонували «Альфа-Спорту» звільнити територію. Відтоді і триває війна.

За словами ректора, спочатку в торговельній точці продавали дрібний крам. «Потім з’явилося пиво, горілка, почалися навколо дебоші», — продовжує співрозмовник.

— Це створило напруження саме в студмістечку, — стверджує голова профкому студентів Олексій Булавін. — Щомісяця поблизу «Альфа-Спорту» відбуваються серйозні інциденти за участю відвідувачів магазину, які споживають спиртні напої. Торік згвалтували студентку. Регулярно хлопці між собою б’ються, грабують перехожих.

У 2000 році університет отримав державний акт на землю. Згідно із документом, вузу на праві постійного користування належить ділянка площею 4,0684 гектара по вулиці Рози Люксембург, 10. Згодом прокуратура почала перевірку і подала позов до господарського суду про визнання договору оренди між ТОВ та університетом недійсним, пославшись на нецільове використання ділянки. Суд вирішив припинити право постійного земельного користування ділянкою, розташованою під павільйоном-магазином, та зобов’язати вуз передати ділянку міській раді в землі запасу. Міське управління земельних ресурсів повинне було виконати необхідні дії із вилучення та передачі землі та підготувати зміни до державного акта.

Чиновники відстоюють інтереси приватника?

Господарський суд прийняв рішення про вилучення землі 26 грудня 2005 року. Наступного дня Володимир Шевченко письмово просить міського голову передати цю ділянку в постійне користування вузу: «Згідно із генеральним планом забудови планувався благоустрій прилеглої до гуртожитків території. Будівництво спортивних споруд, будинку культури, поліклініки, тобто цілісної інфраструктури студентського містечка, яка відповідала б статусу національного університету».

Та, як з’ясувалося, влада зробила по-своєму ще за... вісім місяців до рішення суду. Шевченко показує мені розпорядження міського голови № 427 від 14 квітня 2005 року «Про узгодження ТОВ «Альфа-Спорт» місця розташування магазину і кафе по вулиці Рози Люксембург, 10 у Ворошилівському районі».

Порівняйте цифри: в рішенні суду йшлося про 100 квадратних метрів. Міськвиконком узгоджує вже 500 «квадратів». Виходить, поки ректор університету клопочеться про те, щоб вилучену ділянку передали в користування вузу, справу давно вирішено не на його користь? «Склалося враження, що окремі чиновники виконкому відстоюють інтереси приватного підприємця. Інакше вони не піднесли би цього документа на підпис голові», — так оцінив розпорядження від 14 квітня 2005 року ректор Шевченко.

Опинилися під «обстрілом»

Володимир Павлович — людина в Донецьку знана і шанована. Герой України, академік НАНУ, голова Наукового центру НАНУ, голова Ради ректорів ВНЗ області. А ще — член виконкому Донецької міської ради. Тієї самої, яка вирішує земельні питання... Якщо вже такого рівня керівникові непросто відстояти інтереси університету, де навчаються 35 тисяч студентів, то що казати про інших донеччан, стурбованих проблемою розподілу землі в обласному центрі?

Президент ще торік доручив тодішньому прокурору області перевірити заяви низки організацій. Ревізія тривала кілька місяців. Підсумковий звіт — на 19 аркушах, у тексті, між іншим, тричі згадується ТОВ «Альфа-Спорт».

А ось і про студмістечко: «... ТОВ «Альфа-Спорт» займає земельну ділянку по вул. Рози Люксембург, 10 без будь-яких правовстановлюючих документів. Прокуратурою Донецька готується позов до суду про звільнення самовільно зайнятої ділянки». Документи підписано торік у липні. А вже 16 серпня виконком прийняв рішення про надання ТОВ земельної ділянки розміром 0,0100 га в оренду для будівництва магазину. Рішення приймалося, каже Володимир Шевченко, коли він — член виконкому був у відпустці. Ректор стверджує, що про його підготовку нічого не знав. «Невже інтереси приватного підприємства важливіші за права студентів визнаного в світі університету?» — обурюється ректор.

— Згідно із указом Президента, — продовжує він, — міській владі не рекомендується вилучати і передавати в інше користування землі національних ВНЗ. Нещодавно на раді ректорів вузів області спільно з обласною студентською спілкою обговорювали цю проблему і звернулися до міських голів із відповідним закликом. Територія Національного технічного університету, Державного медичного університету, Національного університету економіки і торгівлі періодично потрапляє під обстріл комерсантів. А місцева влада цього, схоже, не бачить.

Після акції протесту, проведеної колективом ДНУ, складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства товариством «Альфа-Спорт». У ньому зазначається, що ТОВ використовує земельну ділянку площею не 100, а 675 квадратних метрів. Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю запропонувала призупинити будівельні роботи «до відведення земельної ділянки у відповідності зі встановленою огорожею будівельного майданчика». Однак це не «отверезило» забудовників.

Роботи на спірній території тривали навіть тоді, коли виконком міськради

20 червня цього року призупинив своє рішення — до врегулювання конфлікту. Ворошилівський районний суд, який прийняв до розгляду адміністративний позов університету до ТОВ «Альфа-спорт» про визнання нечинним рішення виконкому міськради від 16 серпня 2006 року, ухвалив заборонити товариству з обмеженою відповідальністю використовувати земельну ділянку до вирішення спору по суті. Однак і ця заборона не зупинила будівельників. А за тиждень суд скасував винесену ним же ухвалу.

«Якщо будівництво буде поновлене, ми перестанемо стримувати студентів, — заявив голова студентського профкому О. Булавін. — Ми вживали і будемо вживати всіх можливих заходів, аби незаконне будівництво було припинене». На початку липня в студмістечку пройшли акції протесту, під час яких студенти і представники громадськості намагалися перешкодити забудовникам. Протести підтримала низка громадських організацій: «Правовий захист», «Громадська рада», обласна організація Всеукраїнського товариства «Просвіта». «Люди хотіли ламати паркан, що його спорудила фірма «Альфа-Спорт», — розповіла заступник голови обласної «Просвіти» Марія Олійник. — Разом із кількома іншими громадськими організаціями ми зверталися до міліції із проханням порушити проти керівництва фірми кримінальну справу за самозахоплення землі та невиконання рішення суду. Однак нам відповіли, що про самозахоплення землі повинна заявляти міська рада. Вона і має дати оцінку цій ділянці».

За словами міського голови Олександра Лук’янченка, матеріали з приводу самозахоплення землі ТОВ «Альфа-Спорт» перебувають у прокуратурі Донецька. Керівник міста висловив упевненість у тому, що за цими матеріалами буде порушено кримінальну справу.

Автор матеріалу намагалася одержати коментар у протилежної сторони — у ТОВ «Альфа-Спорт». Однак секретар директора Ігоря Поберія повідомила, що керівник вирушив у відрядження і що «його не буде в Донецьку два-три тижні». На прохання дати мобільний телефон директора секретар відповіла: «Ігор Анатолійович за кордоном. А крім нього, ніхто коментувати не буде».

А ось яку оцінку дав ситуації голова обласної ради Анатолій Близнюк: «В межах того земельного відводу, який три чи чотири роки тому пан Шевченко узгодив особистим підписом, буде збудовано студентське кафе. Незаконно зайнята земля буде повернена місту».

Коли матеріал був підготовлений до друку, прокуратура Донецька порушила кримінальну справу за фактом самовільного зайняття землі, подала позовну заяву до господарського суду про звільнення ділянки та винесла протест на рішення міськвиконкому від 16 серпня 2006 року про надання в оренду ділянки ТОВ «Альфа-Спорт». «Вказане рішення прийняте з істотними порушеннями чинного законодавства, є незаконним і підлягає скасуванню», — йдеться в протесті. У постанові про порушення кримінальної справи зазначена вартість самовільно зайнятої земельної ділянки — 529 тисяч гривень.

Донецька область.

Фото надано профкомом студентів.