Паперові партії

Із статистики: станом на 2 липня головним управлінням юстиції у Рівненській області зареєстровано 117 обласних організацій політичних партій. Повністю структурованими є лише 33 політичні партії. Найбільшу кількість осередків мають обласні організації УНП (868), НП (763), СПУ (978), СДПУ(о) (488) та ВО «Батьківщина» (374).

Однак навіть серед структурованих політичних партій активністю вирізняються далеко не всі. Активні на теренах Рівненщини УНП, «Наша Україна», БЮТ, Народна партія, Партія регіонів, СПУ, які, зрештою, представлені у радах різних рівнів. Досить активна останнім часом і «Народна самооборона». Щодо голів районних рад, то на Рівненщині майже витримано паритет між БЮТ і «Нашою Україною».

Загалом, як свідчить практика, вибори до місцевих рад за партійними списками мають ряд недоліків. По-перше, політичні сили, які перемогли, не скрізь зуміли виставити компетентних кандидатів на відповідальні посади, тож марно чекати від них бажаних результатів. По-друге, гірше стало з представництвом: якщо раніше інтереси територіальних громад в облраді від районів та міст обласного підпорядкування представляли по троє депутатів, то тепер серед депутатів облради п`ятого скликання 46 мешканців Рівного й Кузнецовська, по одному—два від районів та міст обласного підпорядкування. Тим часом зовсім не представлено в облраді Березнівський, Гощанський і найбільший Сарненський райони.

Хто замовляє музику?

Звичайно ж, той, хто має більше депутатських мандатів. У Рівненській обласній раді з 80 депутатів БЮТ представлена 28, «Наша Україна» — 23, УНП — 11, Народна партія — 6, СПУ — 5, Партія регіонів — 4, «Відродження» — 3. Тому природно, що БЮТ і «Наша Україна» практично можуть провести будь-яке рішення. Тим паче, що в керівництві облради домінують бютівці, за винятком посади першого заступника голови, яку обіймає нашоукраїнець. Щоправда, донедавна ще одним заступником був соціаліст, але цю посаду невдовзі скоротили, хоча представники БЮТу, в котрих найбільше мандатів, намагалися зберегти її для свого однопартійця.

Тим часом в обласній виконавчій владі керівні посади розподілилися таким чином: голова Рівненської ОДА та його перший заступник — від «Нашої України», заступники — від СПУ, Народної партії. Схоже, голова ОДА Віктор Матчук, врахувавши помилки свого попередника Василя Червонія, зробив ставку не стільки на партійність, скільки на професіоналізм. Тому-то Рівненщина за результатами господарювання серед регіонів постійно у п`ятірці кращих.

Досі найбільші фракції в облраді — БЮТ і «Наша Україна» — знаходили порозуміння між собою. Винятком стала хіба що остання сесія облради, яку було перенесено через відсутність кворуму (депутати від фракції БЮТ свідомо не зареєструвалися).

Десь додається, десь навпаки

Ростом своїх партійних лав рівненська обласна організація Партії регіонів, хоч як дивно, має завдячувати своєму головному політичному опонентові Василю Червонію (УНП). Адже під час його перебування на посаді голови ОДА практикувались так звані люстрації, масові звільнення людей з посад. Саме на цей та наступні роки припадає ріст лав ПР: якщо у 2004 році в області було трохи більше двох тисяч регіоналів, то у 2007-му — вчетверо більше. У самій УНП, схоже, теж не без проблем. Днями облорганізація УНП розповсюдила серед ЗМІ інформацію про ліквідацію (розпуск) дубенської міської організації УНП «за систематичне ігнорування і невиконання рішень ради та проводу рівненської ОО УНП, грубе порушення статуту УНП». Це викликало негативну реакцію дубенських партійців, які на своїх зборах засудили дії керівництва рівненської ОО УНП та заборонили голові МО УНП Святославу Метелюку здавати печатку, реєстраційні документи, вирішивши опротестувати рішення про ліквідацію міськорганізації. Історія погіршення стосунків між обласною та міською організаціями УНП має більш як піврічну історію.

Кому з ким по дорозі

Підписання декларації про блокування десяти партій в єдиний мегаблок за присутності Президента ще не означає, що скрізь це рішення верхів сприйняли «на ура». Приклад тому — Рівненщина. Дуже важко уявити блокування на обласному рівні, скажімо, УНП на чолі з Василем Червонієм із «Народною самообороною» та «Нашою Україною» (її в області очолює голова ОДА Віктор Матчук). Ще за свого керівництва областю В. Червоній був не в найкращих стосунках з тодішнім чільником МВС Юрієм Луценком, та й зараз обласне партійне видання УНП не скупиться на епітети щодо першого номера мегаблоку.

— Чи на місцевому рівні відбувається блокування сил, що ввійшли до мегаблоку? — з цим запитанням звернулася до координатора «Народної самооборони» в Рівненській області Сергія Штурхецького.

— Поки що працюємо нарізно. Щоправда, координуємо свої дії з «Нашою Україною». А ось з УНП складніше. Ми проти тих, хто розпалює національну ворожнечу, хто працює методом печерного екстремізму.

Віктор Матчук у своїй відповіді на запитання щодо блокування був дипломатичним. Пожалкував, що дехто з місцевих політиків не може вгамувати власні амбіції, поставити інтереси загальної справи вище.

Про позицію ж самого Василя Червонія щодо блокування в межах мегаблоку йдеться у місцевому виданні УНП: «Василь Червоній — один із тих, хто категорично і публічно виступає проти входження «Правиці» до так званого мегаблоку і вважає створення на базі НСНУ єдиної партії самознищенням партій правого, націонал-демократичного спрямування та відновленням влади комуністів».

Тим часом партії активно готуються до дочасних парламентських виборів.

Рівненська область.