У Верховній Раді України зареєстровано проект змін до закону про вибори Президента. Вони покликані вдосконалити систему спостереження за процесом, який відбувається на виборчих перегонах. Зокрема, передбачається запровадити інститут спостерігачів від громадських організацій на виборах глави держави. Їх статус пропонується зробити аналогічним до інших національних (офіційних) спостерігачів на президентських виборах.

Згідно із проектом, суб’єктами спостереження можуть бути всеукраїнські громадські організації, зареєстровані відповідно до законодавства України не менше як за п’ять років до дня голосування на чергових президентських виборах (вікове обмеження прив’язане до року проведення волевиявлення народу). Одна з умов: у статутних цілях організацій має бути передбачено здійснення спостереження за виборчим процесом.

Зареєструвати офіційного спостерігача від громадської організації, відповідно до проекту закону, має територіальна виборча комісія за поданням керівника всеукраїнської громадської організації, повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради.