Факт...

Місцева преса Кам’янця-Подільського поінформувала про закриття одного з найстаріших спиртових заводів країни — Довжоцького. Вимогу висунула одна з фракцій у Хмельницькій обласній раді.

...і коментар

Володимир МИХАЙЛОВ, директор заводу:

— Наше підприємство після проведеної модернізації серед найкращих у галузі. Торік мали мільйон гривень прибутку, а в бюджети всіх рівнів перерахували майже півтора мільйони. Депутати, які порушили питання про закриття підприємства, у нас навіть не побували, а причиною для цього назвали порушення чинного природоохоронного законодавства (неприємний запах, мовляв, заважає мешканцям міста). Водночас уперше за півстоліття нині проводиться очистка полів фільтрації відходів. Раніше ми випускали лише спирт, і з бардою у відходи потрапляли й спиртові дріжджі, які й давали гниття та запах. Наразі завод удосконалив технологію і продукує ще й високоякісні дріжджі. Ми виконали всі приписи природоохоронних органів, крім одного —перехід до утилізації відходів методом виділення біогазу. Це тривалий, дороговартісний проект, тому ми звернулися до обласної ради по підтримку, очікуючи, що нас включать до обласних природоохоронних програм...

Ілля БЄЛЬКОВ, директор компанії «Укрхімекспорт», партнера Довжоцького спиртзаводу:

— Ми постачаємо на завод сировину, кредитуємо підприємство, шукаємо ринки збуту і ведемо благодійні програми для місцевих освітніх та культурних установ, бо державному підприємству виділяти на це гроші заборонено. Щоб не «псувати повітря», запланували будівництво установки для утилізації післяспиртової барди. Спробу закрити Довжоцький спиртзавод розцінюємо як піар депутатів перед майбутніми виборами або можливу рейдерську атаку.

На оголошений брифінг для преси депутати не прибули. Журналісти отримали лише текст депутатського запиту, в якому, зокрема, йшлося: «Вимагаємо негайно припинити діяльність підприємства шляхом його закриття через грубе і систематичне порушення чинного законодавства. Проотягом тривалого часу мешканцям та гостям міста заважає неприємний запах, поширенню якого сприяють поля фільтрації барди. Діяльність суб’єкта господарювання має здійснюватися під контролем обласного управління охорони навколишнього природного середовища та органів прокуратури».