Зерно залишатимуть в області

На Рівненщині розпочалися жнива. За кілька днів скошено та обмолочено зернові трохи більш як на 7 тисячах гектарів (до збирання підлягає 138 тисяч гектарів). Намолочено 18,5 тисячі тонн збіжжя за середньої врожайності 26,1 ц/га. Жнива тривають у складних умовах: після сильних злив, граду на початку липня, коли випало шість декадних норм опадів, на окремих площах колосові полягли.

Очікуваний зерновий вал — 515 тисяч тонн, що на 32 тисячі тонн більше за торішній. Фахівці запевняють, що Рівненщина матиме 160 тисяч тонн продовольчого збіжжя. Це за того, що його для потреб населення (сільське саме себе забезпечує зерном) потрібно 75 тисяч тонн.

В. о. голови ОДА Юрій Благодир наголосив, що влада всіляко сприятиме тому, щоб продовольче зерно залишилось в області. Для цього застосовуватимуть стимулюючі схеми здешевлення ресурсу для хлібоприймальних і борошномельних підприємств, які закуповуватимуть зерно лише у селян області й реалізовуватимуть місцевим хлібопекарям.

Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

До двох мільйонів не дотягнуть

На Полтавщині намолотили один мільйон тонн зерна. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації з питань АПК Володимир Андрієнко.

Врожайність ранніх зернових та зернобобових — 27,5 центнера, а озиму пшеницю збирають по 29,6 центнера з гектара. Скосити полтавським аграріям залишилося ще половину площ ранніх зернових.

«Розпочали збирання ячменю, який, на жаль, дає меншу за пшеницю врожайність — 22,5 центнера з гектара, — зазначив Володимир Андрієнко, — тому до двох мільйонів тонн область не дотягне, а півтора, схоже, матимемо».

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтавська область.