Уже всі переконалися, що нині найрозповсюдженішим об’єктом нападу рейдерів є земля. Саме за неї, дешеву сьогодні і дорогу завтра, вони свідомо йдуть на злочин, нехтують чужою власністю, зухвало маніпулюють документами, впевнено йдуть на підкуп судових рішень, сіють зло в державі, яке породжує хаос та анархію. Це надто прибутковий бізнес. Його відсотки множаться в сотні тисячі разів. Особливо в «чорному» рейдерстві — найпоширенішому і найнебезпечнішому. Такі протиправні порядки не мають права на існування в нашому і без того ще нестабільному суспільстві. Тим паче, на нашому шляху до Європи, де панують закони і вміють захищати конституційні права своїх громадян.

Схеми таких захоплень прості: озброївшись до зубів досконалим знанням законів та вмінням їх обходити, наймають чиновника, якому платять гарного хабара, той виконує окреслене замовлення, як найкраще та найшвидше блокувати вирішення подальшого використання уподобаної вже земельної ділянки (якщо на неї вже мають види інші інвестори). Суди швидко оформляють вигідні рейдерам рішення, отримуючи за це теж свого солідного хабара. І земля, така приваблива і дешева, нині за копійки дістається тому, хто тихо переховується в тіні і жорстко диктує свою волю.

Чимало гучних рейдерських атак стали аж занадто відомими. Чого лише варті були грубі, цинічні намагання рейдерів захопити львівське прибуткове ВАТ «Агрофірма «Провесінь», рейдерські атаки на забудовників Борисполя. А скільки вже прорейдеровано підприємств на Донеччині, Дніпропетровщині. Під приціл взято землю і майно Києва. Входить в практику і нове поняття — духовне рейдерство. Протягом останніх тижнів здійснюються наїзди на маленькі приміщення творчої художньої інтелігенції на знаменитому Андріївському узвозі в столиці.

Дійшло рейдерство і до міста Фастів, що приваблює своїм зручним, вигідним та близьким розташуванням до Києва і зарубіжних, і вітчизняних інвесторів. Особливо яскраво хижацькі наміри бачимо по відношенню до одного з найбільших і вигідних для розвитку міста інвестиційного проекту міжнародної групи «Кнауф», що передбачає будівництво сучасного заводу з виробництва теплоізоляційних матеріалів.

— Проект інвестора із світовим іменем — це імідж Фастову, який потребує економічного розвитку для поповнення міського бюджету та задоволення соціальних потреб, — сказав Фастівський міський голова Володимир Тимофієв. Він вручив підписаний договір оренди на земельну ділянку генеральному директору групи «Кнауф Інсулейшн» Тоні Робсону, який в червні приїхав в Україну і відвідав майданчик для будівництва нового заводу.

Пан Робсон також мав зустріч з головою Київської облдержадміністрації Вірою Ульянченко, яка сказала:

— Цей проект є дуже престижним для Київської області, яка є основним постачальником широкого асортименту товарів високої якості для столиці України. А за нинішніх темпів будівництва у Києві та довкола нього, де, як гриби після дощу, виростають висотні мікрорайони та котеджні містечка, попит на будматеріали просто шалений. І треба тільки радіти, щоб ці матеріали вироблялися тут, на нашій землі, щоб люди мали постійну роботу, а місто — прибутки.

Та у рейдерів свої завдання. Площа земельної ділянки, на якій має зводитися сучасний завод, — неабияка ласа пожива. Вони вже прорахували, як можна на цьому добре заробити. А як інакше можна пояснити багатомісячну блокаду деякими депутатами на сесіях міської ради рішення про будівництво заводу. Керівники міста пояснюють їхні дії не інакше, як захист чиїхось олігархічних інтересів. А самі олігархи, як і годиться, ховаються в тіні, та ще під куполом давно розколотого політикою парламенту України.

Нагадаємо, в лютому цього року більшість депутатів міської ради Фастова проголосувала за прийняття рішення про погодження місця розташування заводу з виробництва теплоізоляційних матеріалів. На початку червня було прийнято друге рішення — про передачу інвестору в оренду земельної ділянки під будівництво заводу (терміном на 49 років). Здавалося б, зелене світло загорілося. Та де там! Саме тут починає діяти один з відомих засобів рейдерської методики. Це — обов’язкове доведення справи до суду, і таким чином всіма правдами і неправдами довести справу до вигідного для себе завершення.

Цікаво, хто і за що подає на владу та на інвестора до суду?

Одна з херсонських фірм, яка теж, як з’ясувалося, має плани на будівництво заводу на такій само площі і за такою самою адресою. Різниця лише в тому, що ця фірма звернулась із своїм клопотанням до Фастівської міської влади пізніше — після двох сесій, на яких питання про надання земельної ділянки вже було вирішено. Та херсонців не влаштував такий хід подій і фірма подала позов до суду для скасування рішення Фастівської міської ради.

Як кажуть, прихований режисер дав команду провести рейдерську атаку і вже не на сесії міської ради і не на місці розташування облюбованої земельної ділянки, а в суді. Але це вже наступна сходинка типової чинної схеми рейдерських атак — судові наїзди.

Як свідчить розвиток подій навколо будівництво нового заводу, рейдерство любить конфлікти, бо вони пахнуть грошима і неабиякими.

Рейдерство набрало загрозливого масштабу для розвитку економіки країни і приватної власності. З ним треба невідкладно боротися, об’єднавши зусилля держави, виконавчих органів, органів місцевого самоврядування, правоохоронних і судових органів, інших структур.

Довідка

На початку 2006 року представники німецької фірми «Кнауф Інсулейшн» зустрічалися з головами та заступниками голів державних адміністрацій Київської, Житомирської, Вінницької та Черкаської областей для погодження питання розміщення заводу теплоізоляційних матеріалів. З їхнього боку була виявлена велика зацікавленість: представлено близько 20 промислових майданчиків.

У вересні 2006 року делегація «Кнауф Інсулейшн» разом з представником Київської облдержадміністрації зустрілася з міським головою Фастова В. Тимофієвим і представила проект розміщення трьох заводів групи Кнауф (теплоізоляційних матеріалів, сухих сумішей та гіпсокартону) на площі 45 га у промисловій зоні «Завокзалля».

26.09.2006 р. Фастівська міська рада ухвалила рішення про надання дозволу на збір матеріалів для погодження місця розташування будівництва заводу з виробництва теплоізоляційних матеріалів українському підрозділу компанії «Кнауф Інсулейшн» — ТОВ «Кнауф Інсулейшн Україна». Після отримання всіх необхідних погоджень 23.02.2007 р. на основі зібраних документів сесія Фастівської міськради погодила місце розташування заводів та дала дозвіл на розробку проекту землевідводу, а через три місяці — 08.06.2007 р. —на основі пакета документів та проекту землеустрою — дозвіл на оренду земельної ділянки.

Після цього фірма Кнауф розпочала збір технічної документації для проектування заводів, щоб швидко реалізувати проект, який є нагальною національною потребою, що дасть можливість забезпечити будівельний комплекс України сучасними матеріалами. Адже 80 відсотків теплоізоляції, необхідної для реалізації програм енергозбереження в Україні, наразі імпортується.

Інвестиції фірми Кнауф становитимуть щонайменше 250 млн. дол. США, де на трьох заводах буде створено 1000 робочих місць. Запропоновано соціальний пакет — на 1 млн. євро. З початком робіт на підприємствах надходження тільки у місцевий бюджет становитимуть понад 5 млн. грн. на рік.

Будівництво заводів у Фастові — це вже четвертий інвестиційний проект групи Кнауф в Україні; а до цього були:

— перший (1998 — 2002 рр.) — модернізовано київський завод «Строймак», загальний обсяг інвестицій — 44 млн. дол. США;

— другий (2002 — 2007 рр.) — створення потужного гірничодобувного комплексу та трьох заводів (сухих сумішей, гіпсокартонних та пазогребеневих плит), найсучасніших в Європі у м. Соледар Донецької області, загальний обсяг інвестицій — понад 200 млн. дол. США;

— третій (2006 — 2007 рр.) — створено сучасний комплекс з видобутку гіпсового каменю — сировини для виробництва гіпсокартонних плит — у м. Борщів Тернопільської області, відкрито дочірнє підприємство ТОВ «Скала», обсяг інвестицій — 10 млн. дол. США.