«Я не належу до жодних партій та політичних сил»

Розпочав з такого попередження прес-конференцію у зв’язку з його обранням новий голова Конституційного Суду Андрій Стрижак. Він уточнив, що стосовно перших двох указів Президента про припинення повноважень Верховної Ради КС припинив провадження у зв’язку з тим, що ці укази втратили чинність, а КС розглядає лише чинні нормативні акти. Однак у суді вже є подання народних депутатів щодо третього указу Президента, яке перебуває на попередньому вивченні, й рішення стосовно нього, відповідно, ще немає. Зважаючи на той факт, що позавчора всі судді КС пішли у відпустку, а його голова планує це зробити з наступного понеділка, важко сказати, коли ми почуємо рішення і що робити, якщо раптом цей указ буде визнано неконституційним. Що стосується виконання рішень КС та відповідальності за їх виконання, то, як зазначив А. Стрижак, механізм виконання рішення КС є, адже в Конституції записано, що рішення Конституційного Суду є остаточними та обов’язковими до виконання. А в законі про Конституційний Суд передбачено відповідальність згідно із законом, який, щоправда, не прийнятий. Однак це питання не до КС, бо він лише визначає — конституційний чи неконституційний акт і не розглядає питання про можливість виконання. Водночас А. Стрижак нагадав, що питання притягнення до відповідальності за невиконання рішень КС має адресуватися до Генеральної прокуратури України.

Голова КС спростував заяви про заполітизованість суду, зазначивши, що якраз останні рішення саме і підтверджують, що КС захищає права і свободи громадян. Загалом неважливо, які оцінки дають політики, важливо, щоб рішення було прийняте в правовому полі й оцінка з боку людей.

Стосовно поновлення на посаді С. Станік голова суду не зміг дати жодних коментарів, оскільки дізнався про рішення Шевченківського районного суду із ЗМІ, однак після отримання рішення виконає його. Щодо статусу суддів Пшеничного та Іващенка, то вони є звільненими у зв’язку із виходом у відставку.

Також А. Стрижак наголосив на необхідності внесення змін до Закону «Про Конституційний Суд України» та його регламенту, які приймалися 10 років тому. А також на необхідності прийняття закону про конституційне судочинство.

Указ про звільнення Станік з посади судді КС визнано протиправним

Шевченківський районний суд Києва задовольнив адміністративний позов Сюзанни Станік до Президента України Віктора Ющенка про визнання протиправним його указу про звільнення її з посади судді Конституційного Суду. Як повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», це рішення зобов’язує Президента скасувати свій указ про звільнення С. Станік.

Як відомо, першого травня ц. р. Віктор Ющенко підписав указ про звільнення С. Станік з посади судді Конституційного Суду «у зв’язку з порушенням присяги». Вона була доповідачем у справі про відповідність Конституції першого указу Президента від другого квітня про дострокове припинення повноважень Верховної Ради п’ятого скликання і призначення позачергових виборів. Заступник глави секретаріату Президента Ігор Пукшин повідомив, що секретаріат готує апеляційну скаргу до Київського апеляційного адміністративного суду з вимогою скасувати постанову Шевченківського суду про поновлення Сюзанни Станік на посаді судді КС. Ігор Пукшин також повідомив, що поновлено на роботі ще одного суддю КС — Петра Стецюка. «Оболонський суд Києва виніс у цій справі рішення, яким визнав постанову Верховної Ради про відставку П. Стецюка протиправною і скасував її», — роз’яснив І. Пукшин.

З одних плечей на інші

Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у розгляді позову Мирослави Свистович (міського голови Ірпеня у період з червня 2006 по квітень 2007) проти Верховної Ради України щодо незаконності постанови парламенту від п’ятого квітня 2007 року про призначення позачергових виборів Ірпінського міського голови. Як повідомили в суді, це питання віднесено судом до компетенції Конституційного Cуду України.

Міського голову Ірпеня Мирославу Свистович було усунуто з посади більшістю голосів міськради 3 квітня. Позов М. Свистович про незаконність підстав цього звільнення було відхилено Ірпінським судом. Юридичні суперечки поглибилися ще й внаслідок того, що на момент прийняття парламентської постанови про дочасні вибори Ірпінського міського голови вже набув чинності Указ Президента про припинення повноважень Верховної Ради п’ятого скликання від 2 квітня 2007 року. Однак парламент, де на той час були присутні тільки депутати від Партії регіонів, КПУ і СПУ, продовжував працювати й призначив позачергові вибори в Ірпені. Вони таки відбулися 17 червня, і перемогу здобув місцевий бізнесмен Олег Бондар. Проте ці вибори за кількістю і характером зафіксованих порушень вже названо «найбруднішими і найцинічнішими з часів Мукачевого-2004». Основною причиною запеклої політичної боротьби за владу в містечку під Києвом, за твердженням багатьох оглядачів, є земля та розподіл землі, ринкова вартість якої в Ірпені сягає до 25 тисяч доларів за сотку.